Agris.cz - agrární portál

Výsledky kontrol zmrzlin a ledů do nápojů jsou nejhorší za posledních 6 let

18. 8. 2022 | ČTK

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to dnes uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.

Minulý rok nevyhovělo při kontrolách inspekce 48,3 procenta vzorků zmrzlin, předloni 51 procent. Ze vzorků ledů loni nevyhovělo 68,6 procenta, v roce 2020 51 procent.

Podle inspekce výsledky průběžných kontrol ukázaly, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Oproti minulým sezónám velká část vzorků nesplnila zejména limity pro přítomnost bakterií, potraviny pak představují riziko pro zdraví spotřebitelů.

Inspektoři letos hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 61 vzorků. Ve vzorcích zmrzlin testy odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií Enterobacteriaceae. Mezi nevyhovujícími vzorky zmrzliny převládala vanilková příchuť. "Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny," uvedla inspekce.

Jednou z příčin nevyhovující kvality zmrzlin může podle inspekce být také nedostatečné proškolení personálu nebo praxe, kdy provozovatelé nelikvidují neprodanou zmrzlinu na konci dne a vrací ji následující den do stroje. To může vést k přenosu bakterií ze zařízení na zmrzlinu.

Kvalitu ledů do nápojů inspektoři hodnotili u 65 vzorků, nevyhovělo 49. Sleduje se například výskyt bakterie Escherichia coli a dalších. Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze podle inspekce označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků.

Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva uvedl, že v případě porušení předpisů a méně závažného provinění, které není zjištěné opakovaně, hrozí provozovateli sankce ve řádu desítek tisíc. V případě zjištění závažného mikrobiologického charakteru nebo opakovaném porušení předpisů může být sankce i řádu stovek tisíc korun.

Mluvčí doporučil, aby lidé mimo jiné věnovali pozornost přední části provozoven. "Stav přední části je vždy významným indikátorem toho, jak to vypadá vzadu, kam oko spotřebitele nedohlédne," doplnil.

Rok2022 (do 15. srpna)20212020201920182017
Procento nevyhovujících vzorků zmrzlin5648,351373026
Procento nevyhovujících vzorků ledů7568,651404745

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:17