Agris.cz - agrární portál

Zeman podepsal novelu o zajištění odrůdové pravosti a kvality chmele

17. 8. 2022 | ČTK

Modernizaci evidence chmelnic a zajištění odrůdové pravosti a kvality chmele umožní novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Hrad o tom dnes informoval na webu. Úprava ověřování chmele a chmelových produktů bude zakotvena přímo v zákoně, nikoli jen ve vyhlášce.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) získá novelou možnost zaměřit se při kontrolách na ověření údajů uvedených v evidenci chmelnic. Ujasnění pravomocí ÚKZÚZ vstupovat na pozemky a produkční plochy chmelnic, kdykoliv je to nutné, vyplynulo podle ministerstva zemědělství z praxe.

V minulých letech podle vyjádření ministerstva někteří producenti zpochybňovali právo vstupu zaměstnanců ústavu na jejich pozemky kvůli zjištění skutečného stavu věci.

Novela obsahuje nově vymezené požadavky důležité pro správnou evidenci chmelnic v návaznosti na úpravy ověřovacího procesu chmele a chmelových produktů. Do registru chmelnic bude nově nutné zahrnout informaci o identitě dodavatele sadby. Ověřit bude možné jen chmel pocházející z evidovaných chmelnic. Chmel je důležitou vývozní komoditou, a proto je nutné podle ministerstva zemědělství udržet záruku jeho kvality i směrem k zahraničním partnerům.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:49