Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině je téměř sklizená řepka, obilí zbývá na polích 6,6 procenta

16. 8. 2022 | ČTK

Na Vysočině sklidili zemědělci skoro všechnu řepku olejnou, na začátku tohoto týdne jí zbývalo posíct posledních sto hektarů na Pelhřimovsku. Průměrný hektarový výnos 3,7 tuny je o 320 kilogramů vyšší než před rokem. Obiloviny zůstaly k dnešku už jen na 6,6 procenta polí v kraji. Také úroda obilovin je zatím o něco lepší než vloni. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zemědělství.

Ředitel jihlavské agrární komory Vlastimil Vaněk i vzhledem k předpovědi počasí předpokládá, že žně tento týden v kraji skončí. "Myslím, že to bude sklizené," řekl. Protože při žních skoro nepršelo, odpadají podle něj zemědělcům náklady na dosoušení obilí. Získali také víc času na následné polní práce, včetně setí ozimých plodin.

Z letošních 137.900 hektarů polí s obilovinami na Vysočině posekly kombajny do dneška přes 128.700 hektarů. Průměrný hektarový výnos 6,23 tuny je proti celkovému loňskému výsledku zatím vyšší o 160 kilogramů. Nejvíc, 6,7 tuny, se urodilo ječmene ozimého. U žita průměrný výnos převyšuje 6,6 tuny a u ozimé pšenice 6,5 tuny.

Z okresů Vysočiny mají nejlepší hektarové výnosy pěstitelé na Jihlavsku, kteří z hektaru zatím odvezli v průměru skoro 6,7 tuny obilí a 3,9 tuny řepky.

Nejpomalejší je sklizeň na Pelhřimovsku, kde dnes kromě posledních hektarů řepky zbývalo posekat 14 procent obilovin. To se netýká společnosti Selekta Pacov, která už žně ukončila. Obilí měla na 270 hektarech polí, výnosy byly podobné jako minulé roky. Výnos řepky byl letos vysoký, řekl ČTK ředitel Josef Diviš. Řepku podnik pěstoval na víc než 50 hektarech.

V ČR bylo podle ministerstva zemědělství do dneška sklizené obilí z 94,5 procenta polí. Průměrný republikový výnos je zatím 6,05 tuny z hektaru. Řepku zbývalo sklidit z jednoho procenta ploch, na jednom hektaru se jí v průměru urodilo 3,37 tuny. Celou úrodu obilovin i řepky měli do konce minulého týdne pod střechou jen pěstitelé v Ústeckém kraji.

Velmi rychlá byla sklizeň obilí na Vysočině v roce 2018, kdy také skoro nepršelo a obilí rychle zrálo. Tehdy žně končily už v první polovině srpna. V následujících dvou letech opouštěly kombajny obilná pole s koncem prázdnin, vloni se sklizeň obilovin kvůli deštivému počasí protáhla do první poloviny září.


Zdroj: ČTK, 16. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:10