Agris.cz - agrární portál

K rozšíření údajů vedených v registru půdy se vláda postaví asi neutrálně

16. 8. 2022 | ČTK

Poslanecký návrh na rozšíření údajů vedených v registru půdy vláda Petra Fialy (ODS) před zákonodárci zřejmě nepodpoří, ale ani neodmítne. Kabinet by měl zaujmout k předloze pětice koaličních poslanců podle podkladů pro středeční jednání neutrální stanovisko. K novele patrně vznese připomínky, byť uznává, že je nutná kvůli sladění právního řádu s novou Společnou zemědělskou politiku Evropské unie.

V registru půdy, takzvaném systému LPIS, který informuje zejména o využití půdy, by byly podle novely také kontaktní údaje na zemědělce a zemědělské firmy. Registr by zahrnoval rovněž informace o druhu plodin, pokud by je zemědělec uvedl v žádosti o dotaci. Předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) už dříve řekl, že návrh připravilo ministerstvo zemědělství. Poslanci ho podle něho předkládají proto, aby Parlament stihl novelu schválit do konce roku, protože jinak by mohlo být od příštího roku ohroženo čerpání evropských dotací do zemědělství.

Vláda podle podkladů předloze vytkne například navrhované zúžení prověrkového systému, který nemá výslovně obsahovat kontrolu dobrých životních podmínek zvířat. "S dodržováním dobrých životních podmínek zvířat je propojena možnost získávat finanční prostředky z Evropské unie," upozornili vládní legislativci. Zpochybnili rovněž to, že předloha na rozdíl od současného znění nezakotvuje schvalování Programu rozvoje venkova a Strategického plánu Společné zemědělské politicky vládou a ruší také povinnost každoročního předkládání zprávy o stavu českého zemědělství Sněmovně.

Poslanci v důvodové zprávě uvádějí, že pokud jde o telefonní číslo nebo e-mailovou adresu, systém již ve veřejné části evidence využití půdy podle uživatelských vztahů tyto položky u objektů a provozoven obsahuje.

"Například pokud je uvedeno telefonní číslo nebo e-mailová adresa u včelaře, kterého má uživatel kontaktovat, pak by měl možnost včelař kontaktovat uživatele, a to bohužel nelze. U uživatelů tyto kontakty nejsou viditelné, přestože v evidenci využití půdy podle uživatelských vztahů existují," stojí v důvodové zprávě. V případě doplnění údajů o druhu plodin argumentují předkladatelé tím, že jde o údaje, které veřejnost zajímají.

Předloha také upravuje evidenci půdy pomocí půdních bloků. Opouští dosavadní model půdních bloků a zavádí díly půdního bloku. Půdní blok je základní jednotkou evidence půdy a musí mít rozlohu nejméně 100 metrů čtverečních. Návrh zpřesňuje i evidenci ovocných sadů ve vztahu k půdním blokům.


Zdroj: ČTK, 16. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 12:11