Agris.cz - agrární portál

Inspektoři SVS odhalili v Rapotíně množírnu psů, případ oznámili policii

9. 8. 2022 | ČTK

Množírnu s bezmála čtyřmi desítkami psů chovanými v nevhodných podmínkách odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Rapotíně na Šumpersku. SVS už podala šumperské radnici návrh na odebrání všech psů z tohoto chovu a jejich umístění do náhradní péče. "Zároveň jsme podali policii oznámení pro podezření z trestného činu týrání zvířat," řekl dnes ČTK mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Inspektoři SVS z Olomouckého kraje kontrolu u chovatele psů v Rapotíně provedli na základě obdrženého podnětu. "Ve zcela nevhodných podmínkách zde dotyčný choval nejméně 36 psů, z toho 12 štěňat. Jednalo se o jedince plemene šarpej, jeho křížence a také křížence boloňského psíka," uvedl Vorlíček.

Psi byli nesocializovaní, vystrašení a bázliví. "Zalézali do úkrytů a jejich přesný počet neznal ani sám chovatel. Téměř všichni psi trpěli dermatitidou, někteří měli ztrátu osrstění, lysá místa, chronické změny na kůži a výtoky z očí. Psi byli chováni v domě a venkovních prostorech plných předmětů, o které se mohli poranit či je pozřít," řekl Vorlíček.

U 17 psů starších šesti měsíců chovatel v Rapotíně nedoložil platnou vakcinaci zvířat proti vzteklině, 12 psů nebylo označeno čipem. Chovatel podle Vorlíčka neplnil ani další povinnosti vyplývající z legislativy. "Neměl chov nahlášený, přestože se v něm nacházely více než tři feny. Nevedl ani takzvané evidenční listy vrhů," dodal Vorlíček.

beh hj


Zdroj: ČTK, 9. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:53