Cibule zdražuje každý den, ryb je málo. Kromě války čelí Ukrajinci i stoupajícím cenám

Události ČT: Kvůli válce čelí Ukrajinci zdražování (zdroj: ČT24)

Ukrajinská ekonomika se letos podle odhadů tamní národní banky propadne o třetinu. Země má poničenou infrastrukturu, inflace roste rychlým tempem, hřivna oslabuje. Kyjev žádá o další úvěr u Mezinárodního měnového fondu. Nejen kvůli válce, ale i kvůli zdražování a chybějícímu zboží se lidé na Ukrajině musejí omezovat.

Na největší tržnici v Oděse chodí lidé, kteří chtějí ušetřit, neboť supermarkety jsou drahé. Na čtyřiceti tisících metrech čtverečních je tam k dostání skoro všechno, co je potřeba k životu. Od začátku letošní ruské plnohodnotné pozemní invaze ale i tam zboží podražilo.

„Do (války) bylo všechno v pořádku. Lidé chodili, nakupovali. Ceny byly stabilní –⁠ a dneska jsou vystřelené do vesmíru. Zboží není, lidé jsou v šoku. Obchod se změnil, všechno se změnilo,“ popisuje trhovkyně Ljuba Stefanovská. Třeba cibule podle ní zdražuje každý den. 

Některé potraviny není možné sehnat vůbec. Ryby, které v Oděse nikdy nebyly nedostatkovým zbožím, dnes na pultech chybí, nebo jich je velmi málo. „Teď se na moře nevyplouvá, protože je zaminované,“ ukazuje na zřejmý důvod prodavačka Nataša.

Stavět není z čeho

I mimo tržnici je vidět, že ekonomika zpomalila. Například na místě, kde má vyrůst nemocnice, je už několik měsíců staveniště, na kterém se nepracuje. „Armatura, cement, štěrk, písek, beton. Tohle všechno nám chybí. Není práce,“ potvrzuje majitel stavební firmy Arkadij Daševskij. 

Manželé Ljuba a Oleksander Stefanovští práci mají. Zeleninu prodávají od pěti od rána do večera, i o víkendu, volno mají jen jeden den v měsíci. Doma na ně čeká pět dětí, které neposílají do školy, neboť se bojí ruských raket. Děti chtějí mít blízko krytu, i s babičkou.

„Majitel bytu je hodný. Od války nám snížil nájem o polovinu. Tím také ušetříme,“ přibližuje Ljuba, že jsou na tom stejně jako jejich zákazníci na trhu. Nakupují méně a šetří, kde se dá.