Agris.cz - agrární portál

V Istanbulu otevřelo koordinační centrum pro vývoz ukrajinského obilí

28. 7. 2022 | ČTK

V Istanbulu začalo oficiálně fungovat mezinárodní koordinační centrum (JCC), které má na základě dohod z 22. července mezi OSN, Tureckem, Ruskem a Ukrajinou zajistit bezpečný vývoz obilí ze tří ukrajinských přístavů. Turecký ministr obrany Halusi Akar při ceremonii oznámil, že pokračují přípravy na vyplutí první lodě s obilím přes Černé moře. Na Ukrajině čeká na vývoz přes 25 milionů tun obilí, připomněla agentura Reuters. Export ukrajinského obilí, které je klíčové pro řadu chudších zemí světa, se zastavil kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajinu.

Na prvních záběrech z místa jsou vidět ukrajinská i ruská delegace a také zástupci tureckého ministerstva obrany. "Doufám, že práce koordinačního centra přispěje k dlouhotrvajícímu míru," prohlásil turecký ministr.

Centrum bude sídlit na turecké národní obranné univerzitě ve čtvrti Levent. Pracovat v něm bude 20 lidí, tedy po pěti zástupcích každé ze stran - Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Podle Akara půjde o vojáky i civilisty. Turecký ministr podle zpravodajského webu stanice CNN zdůraznil, že úředníci pracující v centru "si jsou vědomi, že se na ně upírají zraky celého světa". Zároveň vyjádřil naději, že centrum "kolektivní a úspěšnou prací maximálně přispěje k humanitárním potřebám a míru".

Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný turecký zdroj píše, že zástupci Ukrajiny a Ruska spolu před dohodou z minulého týdne při jednáních zpočátku nemluvili, ale pak svůj postoj zmírnili. "Ukrajinští a ruští zástupci zůstávají zde ve společném centru. Strany spolu v tomto areálu vedou společenské rozhovory. Společně se zde stravují," řekl zdroj.

Koordinační centrum fakticky zahájilo činnost už v úterý. Pracovní tým složený ze zástupců čtyř signatářů dohod z 22. července má za úkol zajistit bezpečný vývoz obilí přes Černé moře. Všechny strany nyní uvádějí, že první loď s obilím z Ukrajiny vypluje "brzy". Vysoce postavený zástupce Turecka, který si přál zůstat v anonymitě, řekl Reuters, že by to mohlo být už tento týden. Termín potvrdili i zástupci Ukrajiny. Akar dnes v proslovu uvedl, že ukrajinské přístavy "teď není nutné odminovávat".

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko ovšem varoval, že dohoda by mohla selhat, "pokud nebudou rychle odstraněny překážky pro ruský zemědělský vývoz". Dodal ale, že doufá, že dohoda vydrží.

Rusko pouhých 12 hodin po podpisu dohody v sobotu raketami zaútočilo na infrastrukturu klíčového ukrajinského přístavu v Oděse. Jak Moskva, která uvedla, že ničila vojenské cíle, tak Kyjev nicméně trvají na tom, že budou usilovat o dodržování smlouvy, která je prvním výsledkem diplomatických snah v nyní už více než pět měsíců trvajícím konfliktu.

ngl vdv jd


Zdroj: ČTK, 28. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:40