Agris.cz - agrární portál

Letošní olomoucký festival Země na talíři se zaměří na význam a prospěšnost včel

18. 7. 2022 | ČTK

Na význam a prospěšnost včel se zaměří letošní ročník festivalu Země na talíři, který bude příští týden hostit olomoucká Pevnost poznání. Návštěvníci se prostřednictvím filmu,tvůrčí dílny, kvízu a diskuse dozvědí, co ohrožuje včely i včelaře na celém světě a jak se tato nebezpečí týkají celé společnosti. Sedmý ročník festivalu se koná ve středu 20. července, informovali ČTK zástupci muzea.

Letošní festival je věnován podle organizátorů tomuto drobném hmyzu pro jeho nepostradatelnost a užitečnost. "Je důležité si uvědomit, že včely sice produkují med, pyl a další cenné látky, ale jejich největší přínos tkví v tom, že dokážou opylovat téměř všechny rostliny," uvedla ředitelka organizace Na mysli Viktorie Tenzerová. Připomněla, že právě opylování je klíčové pro lepší výnos a kvalitu plodů.

Právě včelám se bude věnovat i festivalový film Kam mizí včely režiséra a včelaře Petera Nelsona. Snímek přibližuje cestu kočujících včelařů a jejich úlů po USA a ukazuje, jakým problémům musí čelit oni i jejich včelstva. Film také odhaluje nedostatky a slabé stránky současného zemědělství, které je závislé na agrochemikáliích. "Ve snímku se o své názory na včely podělí i farmáři, vědci či kuchaři, kteří se shodují na tom, že bychom včelám měli věnovat větší pozornost. Ačkoliv si to často neuvědomujeme, tito malí pomocníci zajišťují naši potravinovou bezpečnost," doplnili organizátoři festivalu.

Po filmu bude následovat debata se včelařem Jaroslavem Bajkem, který se věnuje přirozenému chovu včel a zajímá se o komplexní pohled na včelí organismus a jeho roli v ekosystému a také o šlechtění včel. Na festivalu si mohou zájemci vyzkoušet výrobu vlastní přírodní kosmetiky bez chemie. Dozví se, jak v kosmetice nejlépe využít včelí produkty, umíchají si léčivý krém z včelího vosku a medový peeling na obličej.

Festival je součástí projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu, který pořádají organizace Na mysli, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a Pevnost poznání. "Chceme upozornit na to, že kvůli klimatické změně, vysokému nárůstu světové populace a dalším faktorům hrozí do budoucna ve světě reálně nedostatek potravin. Je proto nutné hledat účinná řešení už nyní," uvedla jedna z organizátorek přehlídky Radka Kvasničková.


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 06:07