Agris.cz - agrární portál

Turecko očekává, že se příští týden podaří uzavřít dohodu o ukrajinském obilí

14. 7. 2022 | ČTK

Turecko očekává, že se příští týden podaří uzavřít dohodu o námořní přepravě ukrajinského obilí. Po dnešním jednání v Istanbulu mezi delegacemi Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN to uvedl turecký ministr obrany Hulusi Akar. Výsledek jednání v Istanbulu označil za významný posun vpřed i generální tajemník OSN António Guterres. Pokrok v jednáních potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují, proč nelze obilí z přístavů odvézt.

"Dosáhlo se shody na vytvoření koordinačního centra se zástupci všech stran, na společných kontrolách obilí v přístavech a na zajištění bezpečnosti lodí na tranzitních trasách," uvedl turecký ministr obrany. "Dojednalo se, že se delegace z Ruska a Ukrajiny znovu setkají v Turecku příští týden," dodal Akar, aniž upřesnil datum příštího jednání. Turecko podle něj očekává, že během rozhovorů delegace uzavřou smlouvu o přepravě ukrajinského obilí po Černém moři.

"Dnes se udělal důležitý a podstatný krok, krok k celkové dohodě," řekl o dnešním jednání v Istanbulu generální tajemník OSN. Podle něj si ale uzavření dohody vyžádá další práci na doladění technických záležitostí. Doufá nicméně, že se dohodu podaří uzavřít příští týden. "Všechno ale ještě není hotové," dodal Guterres.

Podle ukrajinského prezidenta jednání zaznamenala pokrok. "V příštích dnech dojednáme detaily (dohody) s generálním tajemníkem OSN," uvedl Zelenskyj. Podle šéfa ukrajinské diplomacie Dmytra Kuleby jsou strany blízko dohodě. Moskva průběh jednání nekomentovala.

Dohoda by mohla výrazně ulehčit přepravu 20 až 25 milionů tun obilí, které je zablokováno v ukrajinských přístavech. Ukrajina a Rusko patří k významným světovým vývozcům obilí a jejich dodávky jsou klíčové pro řadu zemí na Blízkém východě a v Africe. Mezinárodní organizace se obávají, že, pokud by se nepodařilo obnovit přepravu přes Černé moře, tak by se mohlo zhoršit zásobování v některých chudých zemích. Ukrajina se také snaží využít alternativních přepravních tras, například po železnici či po Dunaji.

Ukrajina tvrdí, že Rusko černomořské přístavy záměrně blokuje a že ukrajinské obilí krade. Moskva naopak tvrdí, že Kyjev musí nejprve vyčistit pobřeží, které zaminoval, a až pak bude možné bezpečně vypravit z přístavů lodě s obilím.

jkh spr


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:46