Agris.cz - agrární portál

Tuňáci lovení v Japonsku jsou stále tlustší, zřejmě v důsledku oteplování vody

13. 7. 2022 | ČTK

Tuňáci pruhovaní, nepostradatelní v japonské kuchyni, tloustnou. Všimli si toho rybáři v jihojaponské prefektuře Kóči. I když těžší tuňák znamená víc peněz, místní lidé i odborníci si myslí, že přibývání na váze v případě těchto ryb souvisí s klimatickou změnou, napsala agentura Reuters.

Tuňáky pruhované, zvané v Japonsku kacuo, Japonci jedí na všechny způsoby - syrové, sušené i použité ve vývaru. Rybáři vytahují z moře stále tlustší kusy už dva roky. Ryby jsou už tak ohrožené nadměrným rybolovem a vysokou poptávkou.

"Tlustí kacuové musí mít něco společného s teplotou vody. Obávám se, že jednou se v zátoce neobjeví," řekl sedmdesátiletý Takeo Nakadžo, který tuňáky loví půl století.

Ani Noriaki Ito, který řídí 100 let starou restauraci ve městě Kóči, ještě "tak tlusté" tuňáky v tomto ročním období neviděl. I jeho to znepokojuje, protože už podle něj kvůli klimatické změně z moře vymizely některé druhy, včetně korýšů používaných k přípravě místní speciality.

Někteří pacifičtí tuňáci na jaře migrují z tropických vod na sever a zátoka v Kóči se pak stává rájem rybářů. Průměrná teplota povrchové vody v zimě se tam ale za 40 let zvýšila o dva stupně a přibývající váha tuňáků může být následek snazší obživy v teplejší vodě. Z dlouhodobého pohledu ale bude teplejší voda bránit vodě s větším obsahem minerálů dostat se k povrchu, a to povede k oslabení planktonu a redukci počtu malých ryb, které slouží jako potrava. A kacuů pak bude ubývat, myslí si Hirojuki Ukeda z univerzity v Kóči.

Reuters píše, že rybolov a související profese začíná poznamenávat stárnutí japonského obyvatelstva. Ve městě Nakatosa v minulých 30 letech odešlo z oboru mnoho rybářů, řekl Takahiro Tananka, který je čtvrtou generací prodejců ryb a označuje se za someliéra kacuů. "Dokážeme odlišit tuňáky podle chuti tak jako Francouzi vína. Je to možná poslední místo v Japonsku, kde kacuové patří ke každodennímu životu. Bez rybářů to tak ale nezůstane," řekl.

Nakadžo se snažil přesvědčit vnuka, aby po něm jeho řemeslo převzal. Ale mladý muž studuje a chce pracovat v nějakém vládním úřadu.

sva mka


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 05:54