Agris.cz - agrární portál

Do ukrajinských přístavů připlulo prvních osm cizích lodí pro obilí

12. 7. 2022 | ČTK

Prvních osm zahraničních lodí připlulo do ukrajinských přístavů pro zemědělské výrobky, napsal dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na velení vojenského námořnictva. Připlutí cizích lodí umožnilo opětovné dobytí Hadího ostrova ukrajinskými silami, uvedl list.

"Na žádost ministerstva obrany se vojenské námořnictvo ozbrojených sil Ukrajiny připojilo k organizaci zabezpečení přepravy zemědělské produkce civilními plavidly přes průplav Dunaj-Černé moře. Prvních osm zahraničních lodí již připlulo do ukrajinských přístavů," uvedlo námořnictvo.

Hadí ostrov leží v Černém moři přibližně 35 kilometrů východně od ústí Dunaje. Rusové se jej zmocnili hned na počátku invaze z 24. února. Ale na konci června se museli stáhnout, což označili za "gesto dobré vůle", připomněl deník. Minulý týden nad ostrovem opět zavlála ukrajinská vlajka.

Skalnatá výspa umožňuje kontrolu obchodní námořní trasy z ukrajinských přístavů Oděsa nebo Mykolajiv, důležitých pro export zejména obilí.

msk ank


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:56