Agris.cz - agrární portál

Choceňské mlékárně se vloni snížil zisk po zdanění na 5,5 milionu korun

8. 7. 2022 | ČTK

Choceňská mlékárna v roce 2021 dosáhla zisku po zdanění 5,5 milionu korun. Ve srovnání s rokem 2020 je to pokles o 18,5 milionu korun. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb se sice meziročně zvýšily z 510 milionů na 534 milionů korun, ještě rychleji však narostly náklady, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Na konci roku proto byla mlékárna nucena zdražit své výrobky, ke zvýšení cen přikročila opakovaně i letos, řekl ČTK ředitel společnosti Pavel Marek.

"I když jsme na přelomu roku zdražili, nebylo absolutně dostačující. Přece jen jsme si mysleli, že se to bude vyvíjet úplně jinak, než je současný stav. Nezůstali jsme u jednoho zdražení," uvedl Marek. Celkově se ceny zvýšily zhruba o deset až 20 procent, různě u každého výrobku podle obsahu tuku. V některých případech, například u pomazánkového másla, mlékárna snížila gramáž při zachování původní ceny.

Hospodářské výsledky mlékárny v roce 2021 byly ovlivněny pandemií covidu-19, i když v druhé polovině roku protiepidemická opatření polevila a lidé se začali vracet k běžnému způsobu života. "Nejistota na trhu se bohužel prohloubila na konci roku s příchodem energetické krize. Vliv vzrůstajících cen energií nemá vliv pouze přímo na nákup elektrické energie a plynu mlékárny, ale výrazně se projevuje jako sekundární zdražování všech nákladových vstupů," uvedl ve výroční zprávě jednatel firmy Jaroslav Krajník. Během loňského roku rostly také ceny dokupovaného mléka a smetany, na konci roku začal postupně zdražovat také veškerý obalový materiál, opravy i doprovodné služby související s provozem.

Hlavním produktem mlékárny je pomazánkové máslo, v Chocni se vyrábí přes 40 let. Mlékárna v Liberci, která později zanikla, ho vyvinula v době tukové krize. Výrobek od roku 2014 nesmí mít v názvu slovo máslo, přejmenování nařídil Soudní dvůr EU, protože neobsahuje tolik tuku jako máslo. Firma výrobek pojmenovala na Choceňské pomazánkové. Mlékárna vyrábí také jogurty, tvarohy a pomazánky.

Společnost dodává většinu výrobků na tuzemský trh. Export nedosahuje ani jednoho procenta, mířil do Polska a na Slovensko, v menší míře i na Seychely.

Většinu akcií společnosti vlastní český Accom Holding. Menšinový podíl 15 procent patří Zemědělskému obchodnímu družstvu Zálší. V roce 2018 firma slavila 90. výročí existence. Minulý rok mlékárna zaměstnávala v průměru 84 lidí, o dva více než rok předtím.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:47