Agris.cz - agrární portál

České zemědělství pod palbou krup

28. 6. 2022 | agrapojistovna.cz

Předpověď meteorologů se vyplnila. Silné bouřky opětovně předvedly svou sílu a domácí zemědělství tak utrpělo další masivní škody. Postiženými oblastmi jsou tentokrát severní, střední a jižní Čechy. 

„Bouřka dorazila kolem půl šesté večer. Nejdříve prudký vítr a vzápětí začaly padat kroupy o velikosti třešní“, cituje první reakce pojištěných zemědělců na Teplicku ředitel Agra pojišťovny, Marek Bizoň. Silné krupobití postihlo i Třebívlice a Roudnici a na dalších místech na Litoměřicku padaly až třícentimetrové kroupy. Podobná situace nastala i v jižních Čechách, nejvíce na Strakonicku. Ve Volyni dosahovaly kroupy velikosti až čtyř centimetrů.

Tato kombinace rozmarů počasí způsobila obrovské škody na zemědělských plodinách, především na řepce, cukrové řepě, máku a obilninách. Významné škody vznikly na chmelu a ovoci, protože meruňky a třešně se nachází ve sklizňové zralosti. „Po předběžném zhlédnutí vzniklých škod likvidátory Agra pojišťovny odhadujeme celkové škody v zemědělství na 30 milionů korun. Prohlídky poškozených porostů začaly okamžitě, protože se právě sklízí ozimé ječmeny, ale také některé druhy ovoce“, shrnul Marek Bizoň.

Upozornění: Klienti Agra pojišťovny mohou vzniklé škody hlásit rychle a jednoduše on-line na stránce www.agrapojistovna.cz.

Kontakt: Marek Bizoň, ředitel Agra pojišťovny, 733 181 480, bizon@agrapojistovna.cz 


Zdroj: agrapojistovna.cz, 28. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:08