Agris.cz - agrární portál

Firma Bayer v USA prohrála další odvolání v procesu kvůli herbicidu Roundup

28. 6. 2022 | ČTK

Americký nejvyšší soud včera zamítl další odvolání firmy Bayer v kauze kolem herbicidu Roundup. Bayer se snaží odvrátit mnohamilionové požadavky na odškodné žalujících, kteří tvrdí, že jim tento produkt německého farmaceutického a chemického podniku způsobil rakovinu.

Tentokrát šlo o žalobu Alberta a Alvy Pilliodových z Kalifornie, kteří požadují 87 milionů dolarů (dvě miliardy korun). Oba onemocněli rakovinou, přičemž předtím Roundup používali tři desítky let, informovala agentura Reuters.

Nejvyšší soud dnes odvolací žádost odmítl a ponechal v platnosti verdikt soudu nižší instance, který Pilliodovým odškodné přiřkl.

V podobné kauze nejvyšší soud rozhodl obdobně i minulý týden. Bayer se odvolal proti rozsudku, podle nějž musí vyplatit 25 milionů dolarů Kaliforňanovi Edwinovi Hardemanovi. I on tvrdí, že mu herbicid způsobil rakovinu. U soudu operoval tím, že nebyl varován před škodlivostí přípravku, používal Roundup mnoho let a že mu tento prostředek na hubení plevelů způsobil Hodkinův syndrom, což je nádorové onemocnění lymfatické tkáně.

Firma čelí 30.000 podobných stížností a její vedení oznámilo, že na případné další soudní spory vyčlenilo loni miliardy dolarů. Její zástupci argumentují tím, že používání Roundupu schválily federální úřady, takže soudní stíhání není oprávněné.

Firma převzala problémy s herbicidem Roundup v roce 2018, když koupila výrobce tohoto přípravku firmu Monsanto. Prodej byl uzavřen jen několik týdnů před zahájením prvního soudního řízení. Bayer od té doby první tři kauzy prohrál a několik vyhrál.

Evropská unie prosazuje plán, podle nějž má do roku 2030 spotřeba pesticidů klesnout o polovinu. ČR podle ministerstva zemědělství používá tyto látky méně než je unijní průměr a v ČR se také snižuje používání glyfosátu prodávaného pod komerčním názvem Roundup.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:20