Agris.cz - agrární portál

Tramín červený firmy Davinus získal ve Francii titul šampiona suchých bílých vín

28. 6. 2022 | ČTK

Titul šampiona suchých bílých vín získal na soutěži Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg ve francouzském Štrasburku Tramín červený, pozdní sběr 2020 společnosti Davinus. Celkově získali vinaři z České republiky devět zlatých a 14 stříbrných medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

"Ročník 2020 byl velmi náročný, jak z pohledu vinohradníka, tak technologa. Réva velmi pozdě odkvetla a i období sklizně bylo velmi problematické. Vítězný Tramín pochází z vinařské obce Popice, viniční tratě Panenský kopec. Jedná se o bio vinici, která byla vysazena v roce 2006. Vyznačuje se krystalicky čistou vůní připomínající kvetoucí růži a medovou plástev. Plná, elegantní a harmonická chuť s příjemnou a originální kořenitostí v závěru,“ uvedl Stanislav Málek z popického Vinařství Gotberg.

Oceněné víno se prodává pod značkou společnosti Davinus. Ta není tradiční vinařství, ale takzvaný négociant. Tedy obchodník s vínem, který dohlíží na kompletní výrobu vína ve spolupráci s jinými vinařstvími a poté víno prodává pod vlastní značkou.

Letošního 24. ročníku soutěže se zúčastnilo 622 bílých vín z 20 zemí. Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg se jako jediná mezinárodní vinařská soutěž specializující se na bílá vína na světě koná pod patronátem OIV (Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno) a VINOFED.

Cena za nejlepší suché víno je vyvrcholením úspěchů moravských vinařů na této soutěži v uplynulých letech. Loni se stalo nejlepším tramínem víno z ratíškovického B/V vinařství, které bodovalo i v roce 2020 mezi vzorky odrůdy Chardonnay. I letos B/V vinařství uspělo, konkrétně mezi sylvány se svým Sylvánským zeleným reserva, pozdní sběr 2019.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:52