Agris.cz - agrární portál

Agdata City přichází s novým pomocníkem nejen pro radnice. Hladinový senzor hlídá koryta řek a varuje před velkou vodou

24. 6. 2022 | Agdata

Výkyvy počasí, kdy suché období střídají přívalové deště, se podepisují na zvýšeném počtu záplav nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Minulá desetiletka přinesla podle Úřadu OSN pro snižování rizik katastrof (Office for Disaster Risk Reductions) o zhruba čtvrtinu více povodní než mezi lety 1990 až 2009 a tento trend se potvrzuje i v posledních letech. Proto se starostové menších obcí i velkých měst stále více snaží monitorovat stav říčních koryt v okolí. K tomu jim nově pomáhá ultrazvukový snímač vzdálenosti od společnosti Agdata City, která se specializuje na monitoring klimatických podmínek v obcích. K monitoringu kvality ovzduší tak přidává coby další službu hyperlokální kontrolu hladiny vodních toků.

Loňské povodně ve střední Evropě s sebou přinesly důležitý poznatek – místní samosprávy potřebují informace v reálném čase o tom, jak se vyvíjí stav hladin řek. Právě dostatečné a včasné informování může obyvatelům a radnicím pomoci urychlit a zefektivnit proces evakuací obyvatelstva a budování zábran proti velké vodě.

„Náš hladinový senzor je určen zejména coby hyperlokální doplněk k měření ČHMÚ v místech, kde monitoring chybí a radnice chce mít přehled o tom, jak vysoko v daném místě hladina dosahuje. Nabízíme jej jako službu instalovanou v místě s minimálním turbulentním prouděním, typicky na mostní konstrukci nad proudící řekou. Zjednodušeně se dá říci, že to jsou extrémně přesné a včas informující oči, které by radnice v dané obci jinak neměla,“ přibližuje Lukáš Musil, obchodní ředitel Agdata City.

Hladinový senzor je schopen bez servisního zásahu měřit a odesílat informace po dobu nejméně dvou let. Poté je třeba vyměnit baterii. Snímá data v reálném čase a odesílá je na server každých 5 minut. Starostové mají díky tomu detailní přehled o tom, jak se v místech osazených senzory vyvíjí situace, a  mohou pružně reagovat na zvýšený průtok vody. Samotný modul je vybaven stupněm krytí IP67 a neruší okolí šuměním. Snímač zvládne monitorovat hladinu až 7,6m hluboko, takže instalace na mostní konstrukci je pro správný monitoring ideální. Celé zařízení je navíc navrženo úsporně tak, aby minimálně narušovalo okolí. Senzor je schopen rozlišit změny ve výšce vodní hladiny větší než 10 milimetrů. Celá služba včetně zasílání dat o hladině stojí včetně instalace 1 990 Kč bez DPH měsíčně za 1 senzor.

„Jako jednu z hlavních výhod snímače vidím možnost efektivního využívání dat. Radnice může informace o výšce hladiny v reálném čase zveřejňovat například na svém webu. Občané díky tomu budou mít přehled o tom, zda se blíží opravdové záplavy či nikoli. Zároveň využíváme metodu SMS varování, kdy při překročení nadlimitních hranic (ty si může samospráva určit podle svého uvážení sama) bude rozeslána hromadná SMS zpráva zapojeným občanům. Kromě informování o blížícím se nebezpečí mohou tyto zprávy v případě vyšších stupňů povodňové aktivity zachraňovat i životy,“ uzavírá Lukáš Musil. 

 

O Agdata

Agdata založili bratři Musilové spolu s Jiřím Jiráskem v roce 2016. Během čtyř let se platforma stala nejrozšířenějším ekosystémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem. Určená je pro subjekty všech velikostí, od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny. Ekosystém Agdata zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě. Pod značkou Agdata City pak dodává senzory napojené na analytický systém také do měst a obcí

 

Padly informace na úrodnou půdu? Rádi Vám řekneme víc:

František Brož

PR agentura FYI Prague

frantisek.broz@fyi.cz +420 608 972 715

 

Jiří Musil

CEO Agdata

jiri.musil@agdata.cz +420 777 661 922


Zdroj: Agdata, 24. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:49