Agris.cz - agrární portál

Veterináři v pražské tržnici Sapa odhalili 700 kilogramů nevyhovujících potravin

22. 6. 2022 | ČTK

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s policií minulý pátek odhalili v pražské tržnici Sapa 700 kilogramů nevyhovujících potravin a nelegální sklad. Na místě je znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele. Od začátku roku se konalo v tržnici 12 kontrol a během pěti bylo zjištěno porušení předpisů. Inspektoři doposud nařídili likvidaci 1270 kilogramů masa a dalších potravin. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Majer.

Páteční kontrola odhalila neoznačené drůbeží, vepřové a hovězí maso a také ryby. Podle SVS potraviny zapáchaly a jevily známky kažení. Živočišné produkty také nebyly nijak označené a provozovatel nebyl schopen doložit jejich původ. Za porušení zákona o potravinách mu hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Veterinární správa upozornila na to, že areál tržnice je dlouhodobě problematickým místem. Minulý týden v úterý tu inspektoři zajistili zhruba 250 kilogramů masa přepravovaného ve špatných podmínkách. Kontrola také objevila nelegální chladírenský sklad mléčných a masných výrobků, kde bylo zhruba pět tun potravin, které byly vráceny dodavateli.

Na začátku února inspektoři při společné kontrole s celníky odhalili více než 300 kilogramů nevyhovujících potravin neznámého původu. Šlo o více než 100 kilogramů drůbeže, 75 kilogramů masných výrobků a prodejce také v mrazících boxech uchovával v nevhodných hygienických podmínkách 80 kilogramů neoznačených zmrazených ryb, sépií, chobotnic, krevet a několik kilogramů dalších produktů jako vepřových střev a kůží. Kromě toho obchodník prodával i živé ryby, které měl v příliš malých a přeplněných kádích s nedostatečným okysličením vody.

"Všechna zjištění jsou řešení v přestupkových řízeních, která rozhodnou o pokutách," uvedl Majer.

zaz rdo


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 15:46