Hlavní obsah

Sasko bude u hranic s Českem ve velkém lovit divočáky. Kvůli šířícímu se moru

Sasko na východě u hranic s Polskem a Českou republikou zahajuje intenzivní odlov divočáků, chce tak zabránit šíření nákazy africkým morem prasat (AMP). Proti této virové infekci, která se do Německa dostává z Polska, neexistuje vakcína, nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle saské ministryně sociálních věcí Petry Köppingové už v boji s morem není jiné řešení než radikálně snížit stavy černé zvěře.

„Bez snížení počtu divokých prasat nedostaneme mor pod kontrolu. Infekce by tak dál ohrožovala zemědělské chovy prasat, proto musíme přikročit k tvrdým opatřením," řekla Köppingová k začínajícímu intenzivnímu lovu.

Saské ministerstvo sociálních věcí na něj do jara nadcházejícího roku uvolnilo 1,5 milionu eur (37 milionů Kč). Peníze myslivecké spolky využijí ke stavbě posedů, nákupu pastí a organizaci lovů.

V plánu je v okresech Zhořelec (Görlitz), který sousedí s Českem a Polskem, a Budyšín (Bautzen), se kterým Česko rovněž sdílí hranici, provést do nadcházejícího jara až 60 honů. Čtyřicítka z těchto honů bude rozsáhlá, počítá se u nich s takzvanou naháňkou, kdy asi 50 lovcům bude zvěř nahánět asi dvacítka honců s loveckými psy.

V Římě doporučují večer nevycházet, hrozí útok divočáka

Koktejl

Zemský svaz myslivců kvůli tomu hledá nejen lovce, ale i dobrovolníky, kteří s hony sice nemají žádné zkušenosti, ale chtěli by pomoci jako honci. Hlásit se mohou přes portál, který se věnuje tažení Saska proti africkému moru prasat.

Kolik přesně divokých prasat v Sasku žije, svaz myslivců neví. Uvádí ale, že se zvěř velmi rychle množí, což usnadňuje šíření moru. Svaz rovněž uvedl, že se chce zaměřit na chytání divočáků do síťových pastí, které si kvůli tomu zakoupil ve Spojených státech.

Místopředseda saského svazu myslivců Wilhelm Bernstein v rozhovoru s televizí MDR řekl, že pasti z USA mají značnou výhodu před těmi, které se dosud používaly.

„Je velká šance odchytit celé stádo. Do obvyklých kovových pastí se většinou z jednoho stáda chytnou jedno, dvě či tři divoká prasata. Zbytek zůstane venku a dělá rámus, navíc se z této zkušenosti poučí," vysvětlil Bernstein. Ke stávajícím pastím se tak prasata postupně stávají obezřetnější, což jejich odchyt komplikuje.

5 míst, kde nejspíše srazíte divočáka

AutoMoto

Bernstein rovněž prohlásil, že i lov divočáků je kvůli mazanosti zvířat náročný. „Ta nejhloupější prasata jsme již odstřelili. Nyní se musíme více snažit, neboť divoká prasata jsou velmi inteligentní zvířata," dodal.

Sasko kvůli africkému moru prasat už na hranici s Polskem a také v zasažených okresech vybudovalo 456 kilometrů plotu, aby pohyb zvířat omezilo. Dalších 260 kilometrů chce ještě postavit. Pro nadcházející rok plánuje Sasko z rozpočtu na boj s morem uvolnit 23 milionů eur (569 milionů Kč).

Nynější infekce se do Německa dostala v září 2020, kdy se první případ potvrdil v Braniborsku. Mor se pak rozšířil také do sousedních německých spolkových zemí Meklenburska-Předního Pomořanska a Saska. V Sasku bylo prozatím do října 2020 potvrzeno 1396 případů AMP, z nichž naprostá většina byla zjištěna v okrese Zhořelec.

Tramvaje musely počkat. Dopravu v Bratislavě komplikovalo stádo divočáků

Evropa

Několik infikovaných prasat bylo objeveno v Sasku jen asi deset kilometrů od českých hranic nebo u jezera Berzdorfer See na sasko-polském pomezí, které mají v oblibě i čeští turisté. Podle odborníků je proto jen otázkou času, kdy se toto vysoce nakažlivé virové onemocnění do Česka opět dostane.

S africkým morem prasat se od roku 2017 potýkalo i Česko. Díky intenzivnímu odlovu a dalším opatřením se chorobu podařilo udržet pouze na Zlínsku a nakonec vymýtit. Od března 2019 je tak Česká republika oficiálně považována za stát bez nákazy africkým morem prasat.

Reklama

Výběr článků

Načítám