Agris.cz - agrární portál

FAO dostala 150 milionů dolarů na potravinovou pomoc Afghánistánu

14. 6. 2022 | ČTK

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dostala od Světové banky prvních 150 milionů dolarů (3,6 miliardy korun) na potravinovou pomoc Afghánistánu. Organizace prostředky použije na podporu produkce místních zemědělců i na potravinové dávky znevýhodněným skupinám. Nedostatkem potravin v zemi trpí zhruba polovina obyvatel, uvedla dnes agentura EFE.

Velká nedostupnost potravin podle organizace OSN, která sídlí v Římě, v zemi trvá kvůli kolapsu hospodářství po návratu povstaleckého hnutí Tálibán k moci loni v srpnu a také kvůli suchu. Situaci v zemi ztěžuje i válka na Ukrajině, která vedla k růstu cen potravin na mezinárodních trzích i zvýšeným nákladům pro zemědělce, například na nákup hnojiv.

FAO označila rozhodnutí o poskytnutí peněz za "historický okamžik". Prostředky půjdou na projekty, které mají posílit místní zemědělskou produkci, například na nové systémy zavlažování. FAO také poskytne potravinovou pomoc dětem, lidem s postižením či domácnostem, které vede pouze žena.

FAO má do dvou let šanci získat od Světové banky dalších 45 milionů dolarů (přes miliardu korun).

Mezinárodní dárci loni v prosinci souhlasili, že Světová banka uvolní 280 milionů dolarů (zhruba 6,6 miliardy korun) skrze organizace OSN. Podle odborníků jde o jednu z možností, jak pomoci afghánskému obyvatelstvu, aniž by peníze dostala vláda Tálibánu. K poskytnutí fondů Afghánistánu a zlepšení tamní humanitární situace vyzval generální tajemník OSN António Guterres. Další politici ale zastávali názor, že vyplácení fondů by mělo být spojeno s tím, že se Tálibán zaváže mimo jiné k dodržování práv žen.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 06:34