Agris.cz - agrární portál

Svaz pěstitelů: V ČR i EU lze očekávat podprůměrnou sklizeň řepky

13. 6. 2022 | ČTK

Kvůli suchu a nedostatku srážek je v Česku nutno letos počítat s nižšími výnosy řepky, letos by produkce mohla být jeden až 1,1 milionu tun. V ČR jsou nyní nejnižší osevní plochy řepky za posledních 15 let, v roce 2021 bylo oseto přes 342.000 hektarů. ČTK to sdělil ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala se odhaduje, že hektarový výnos klesne o jednotky procent a podobná situace je v ostatních zemích EU. Loni produkce řepky činila 1,02 milionu tun.

"Přestože teploty letos nejsou příliš vysoké, srážky jsou během letošního jara hodně podnormální. Porosty řepky, ale i obilovin trpí nedostatkem vláhy," uvedl Volf. Zemědělci také omezili hnojení kvůli vysokým cenám a porosty proto hůře odolávají suchu. "V ČR i v EU lze očekávat podprůměrnou sklizeň řepky a obilovin, což bude udržovat ceny vzhledem k dění na Ukrajině na vysoké úrovni," doplnil.

Podle informací Agrární komory osevní plocha řepky dosahuje nižších hodnot než loni. "Letošní sklizeň řepky je nyní obtížné odhadovat vzhledem k řadě faktorů, které ovlivňují úrodu. Patří k nim například sucho, které dopadá na řepku v menší míře než na obiloviny vzhledem k její hlubší kořenové soustavě," uvedl Doležal. Doplnil, že v ostatních zemích EU je situace podobná a odhaduje se snížení hektarového výnosu řepky o jednotky procent na hektar.

V březnu vláda rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot. V ČR se zhruba třetina pěstované řepky používala do biopaliv.

Podle dat společnosti Kleffmann Digital RS byla v EU loni největší plocha řepky v Německu, kde je oseto přes milion hektarů. K podobné hodnotě se přibližují Francie a Polsko. V Rumunsku bylo loni oseto 438.000 hektarů. Česko mělo loni s 342.000 hektary pátou nejvyšší osetou plochu řepky ze zemí EU. Na šestém místě je s 310.000 hektary Litva a přes 250.000 hektarů bylo loni oseto v Maďarsku.

Projekt Intersucho na konci května uvedl, že v půdě na velké většině území republiky deficit vláhy proti průměrnému stavu z let 1961 až 2010 a pro některé zemědělce už přišel déšť pozdě a propad úrody obilovin se kvůli suchu pohybuje okolo 20 procent.

Tento týden web uvedl, že poměrně deštivé červnové počasí na většině území Česka dokázalo doplnit v půdě do jednoho metru vodu na normální či jen mírně podnormální úroveň a oblasti zasažené suchem se výrazně zmenšily. Pro polní plodiny a například i pro ovocné stromy jsou současné srážky vítané, protože v této době se tvoří zrno a postupně roste ovoce. Plodinám, které sucho nestihlo zničit, voda pomůže. Mnohde však přišel déšť pozdě, protože leckde už obilí zaschlo a zemědělci museli zaorávat, nebo počítají se snížením výnosů v desítkách procent.


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 06:33