Agris.cz - agrární portál

Farma Milknatur z Líní u Plzně dodává produkty Rohlíku a Globusu, nově i Lidlu

9. 6. 2022 | ČTK

Malá farma Milknatur z Líní u Plzně dodává výrobky nově do 135 prodejen obchodního řetězce Lidl, hlavně v Praze a okolí. Dále dováží mléko, kefír a vanilková mléka do Prahy internetovému obchodu Rohlík.cz, plzeňskému a pražskému Globusu, farmářským obchodům i polovině základních škol v Plzni. ČTK to řekl místopředseda představenstva farmy Pavel Šrámek.

V roce 2011 farma zahajovala prodej s pěti mlékomaty, nyní má 240 krav, které denně nadojí 5700 litrů mléka. Na konci roku se chce dostat na 6000 litrů. Milknatur vyrábí čtyři druhy balených produktů - mléko v litrové a půllitrové lahvi, vanilková mléka a bílý kefír, speciální produkt, který zraje přímo v kelímkách.

"V pracovní dny zpracováváme až 2000 litrů na své výrobky, včetně víkendů je to 1600 až 1700 litrů denně," uvedl Šrámek. Zbytek mléka, které farma nezpracuje, dodává deset let do karlovarské Hollandie. "Vyrábíme české regionální výrobky, takže chceme dodávat české mlékárně. Hollandia platí dobře a včas. Má nejlepší jogurty, protože neodstřeďuje mléko a jogurty mají až čtyři procenta tuku a vysokou bílkovinu," řekl.

Milknatur letos zdražila o 15 až 18 procent. Hlavním důvodem je cena elektřiny, která firmě od ledna podražila 3,5krát. Cena nafty se meziročně zvedla o více než 50 procent a banky po protiinflačních krocích ČNB až zdvojnásobily úrokové sazby.

Šrámek uvedl, že od prosince roste cena mléka, každý měsíc o 25 až 30 haléřů. Současná výkupní cena za syrové mléko se blíží k 11 korunám, na všechny zvýšené náklady by ale farma potřebovala 13 Kč/l. "To, co udělali s elektřinou, je pro firmy likvidační a nedává to vůbec žádnou logiku. Výrobní náklady na elektřinu jsou podobné, mohly se zvýšit o 20 až 30 procent, ale ne o 300," řekl. Podle Šrámka může vláda snížit cenu elektřiny, protože má v ČEZ 70procentní podíl. "Pokud by ČEZ cenu snížil a zdražoval rozumně, tak by to museli udělat i ti ostatní na trhu," uvedl.

Milknatur se začátkem roku rozhodl, že na jeden hektar střech svých stájí pokryje solárními panely. "Nemohli jsme to zaplatit sami, takže jsme sehnali investora z Prahy, jemuž jsme pronajali střechy na 30 let a garantuje nám stálou cenu na pět let, která bude poloviční než dnes. První elektřina by mohla být v srpnu nebo v září," řekl.

Pokud podle Šrámka vláda něco rychle neudělá, v Česku krávy na mléko nebudou, stejně jako prasata a drůbež. "Je to jenom o tom, co si daný stát řekne, že bude podporovat a že si nenechá zničit. Český stát řekl, že ho prasata nezajímají. Jsme zvědaví, jestli ho zajímá mléko a hovězí," dodal Šrámek.

Václav Prokš jw


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:16