Agris.cz - agrární portál

Indonésie od pondělí zruší zákaz vývozu palmového oleje

20. 5. 2022 | ČTK

Indonésie od pondělí zruší zákaz vývozu palmového oleje, který zavedla před třemi týdny. Důvodem je zlepšení zásobování domácího trhu olejem na vaření. Oznámil to dnes indonéský prezident Joko Widodo. Rozhodnutí potěšilo zemědělce, kteří volali po zrušení zákazu. Palmový olej je nejrozšířenější na světě. Indonésie je největším světovým producentem a vývozcem tohoto oleje používaného v řadě potravinářských ale i kosmetických výrobků.

Indonésie zastavila vývoz palmového oleje 28. dubna, aby zbrzdila prudký růst cen domácího oleje na vaření. Svým rozhodnutím překvapila trhy, kterými již otřásly předchozí vládní zásahy.

Prezident dnes uvedl, že zásoby kuchyňského oleje už dosáhly vyšší úrovně, než je potřeba. Ceny ale zatím nesestoupily na cílových 14.000 rupií (22,4 Kč) za litr. Widodo však věří, že v příštích týdnech se olej stane cenově dostupnější. I po obnovení vývozu bude vláda pečlivě sledovat trh, aby zajistila uspokojení poptávky za přijatelné ceny, dodal.

Průmyslové skupiny varovaly, že pokud zákaz vývozu zůstane v platnosti, mohlo by se odvětví v příštích týdnech zastavit. V odvětví pracuje asi 17 milionů lidí.

Palmový olej tvoří třetinu světového trhu s rostlinným olejem a Indonésie se na dodávkách podílí přibližně 60 procenty. Zákaz vývozu palmového oleje přišel ve chvíli, kdy se světové trhy potýkají s výpadkem dodávek slunečnicového oleje kvůli válce na Ukrajině, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:32