Agris.cz - agrární portál

Bulharsko pomůže firmám a domácnostem zasaženým růstem cen energií a jídla

19. 5. 2022 | ČTK

Bulharská vládní koalice schválila soubor podpůrných opatření na pomoc firmám a nízkopříjmovým domácnostem, na které doléhá vysoký růst cen energií a potravin způsobený zejména dopady války na Ukrajině. Plán počítá s částkou dvě miliardy leva (přes 25 miliard Kč), oznámil dnes předseda bulharské vlády Kiril Petkov. Opatření jsou další v řadě poté, co vláda udržela ceny elektřiny pro domácnosti od loňského července beze změny a kompenzovala podnikům vysoké náklady na energie.

Bulharsko hodlá peníze poskytnout mimo jiné na zvýšení důchodů v průměru o 20 procent. Chystá se zrušit daň z přidané hodnoty (DPH) na chléb, a také na rok snížit daň na topení a zemní plyn pro domácnosti. Plán počítá i se zvýšením daňového zvýhodnění pro mladé rodiny s dětmi, uvedla agentura Reuters.

Vláda také od července do konce roku zavede slevu 0,25 leva (zhruba tři Kč) na litr benzinu, nafty, zkapalněného ropného plynu (LPG) a metanu. Zruší i spotřební daně na zemní plyn, elektřinu a metan.

Okamžitá opatření ke kompenzaci vysokých nákladů na pohonné hmoty požadovaly dopravní společnosti. Míra inflace v zemi dubnu dosáhla 14,4 procenta, což byla nejvyšší hodnota od roku 2008.

Soubor stimulačních opatření podle úředníků v letošním roce nezvýší cíl rozpočtového deficitu, který je čtyři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Opatření bude podle nich financováno vyššími příjmy z daní. Vláda kvůli němu i mimořádně zdaní zisky energetických firem, které kvůli rostoucím cenám ropy a plynu vydělaly mnohem více.

"Opatření jsou příležitostí k podpoře nejzranitelnějších, kteří jsou nejvíce ohroženi dopady inflace... a zvlášť se zaměřují na paliva a energii," řekl Petkov. "Balíček zaručuje, že bude zachována životní úroveň všech Bulharů," dodal.

Ruská plynárenská společnost Gazprom na konci dubna zastavila dodávky plynu do Bulharska, které z Ruska odebíralo kolem 90 procent suroviny. Gazprom rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenský podnik Bulgargaz odmítl za plyn platit v rublech. Bulharsko bude od června odebírat zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států, a to za cenu nižší, než jakou platilo ruskému dodavateli. Země také zvýší dodávky plynu z Ázerbájdžánu.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:20