Agris.cz - agrární portál

Sněmovní výbor přerušil debatu o novele proti zneužívání tržní síly

18. 5. 2022 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor včera přerušil projednávání novely, jež rozšiřuje působnost zákona o významné tržní síle a jejím zneužití i na menší podniky a rozšiřuje i seznam postihovaných nekalých praktik. Poslanci nyní budou moci předkládat pozměňovací návrhy. Výbor se vrátí k vládní předloze v červenci. Členové opozičního hnutí ANO opět poukazovali na to, že ze zákona mají vypadnout některá omezení obchodních řetězců ve vztahu k potravinářům a k zemědělcům.

"Pokusíme se připravit takové pozměňovací návrhy, které to konkurenční prostředí narovnají," uvedl Josef Kott (ANO). Řešení nižších než nákladových a nákupních cen sice podle něho i dalších poslanců patří do zákona o cenách, z nyní projednávaného zákona ale mají vypadnout i ustanovení ohledně kupních smluv nebo o klamání o zemích původů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) uvedl, že se bude podanými návrhy úprav vážně zabývat. Varoval také, že Evropská komise už zahájila s Českem řízení, protože nestihlo začlenit evropskou směrnici o nekalých obchodních praktikách do právního řádu včas.

Nově mají mít podle novely významnou tržní sílu podniky s obratem od dvou milionů eur, tedy asi 50 milionů korun za poslední účetní rok. Nyní jde o podniky s obratem nad pět miliard korun. Předloha škrtá ustanovení, které definuje významnou tržní sílu. Nyní se jedná o takové postavení odběratele, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním nebo poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících. Významná tržní síla se má nově posuzovat podle obratu odběratele vůči obratu dodavatele.

Nekalou praktikou bude hlavně sjednání nebo uplatnění smluvních podmínek, které vytvářejí výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran v neprospěch dodavatele. Mezi tyto praktiky má také patřit neoprávněné získání, využití nebo zpřístupnění obchodního tajemství dodavatele odběratelem s významnou tržní silou. Sankce budou nově hrozit například odběrateli požadujícímu po dodavateli zemědělského nebo potravinářského zboží peníze za reklamu, na které se předem nedohodli. Nekalou obchodní praktikou bude i zrušení objednávky zemědělských produktů nebo potravinářských výrobků podléhajících rychlé zkáze v době kratší než 30 dnů přede dnem jejich dodání.

Vláda původně navrhovala, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně už v prvním čtení. Opoziční kluby tento postup zablokovaly. Sněmovna posunula předlohu do zemědělského výboru až na třetí pokus.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:55