Souhrn událostí uplynulého dne – 17.5. 2022

Vědci testují druh hnojiva, který má pomoci vinařům překonat sucho

Testování nového patentovaného druhu organického hnojiva, které má pomoci vinařům v boji se suchem, začalo v Lednici na Břeclavsku. Hnojivo nazvané Hydrokompost dokáže zadržovat vodu a vracet půdě vláhu až po dobu 100 dní.

Meziroční růst cen výrobců zrychlil i v dubnu, především v zemědělství

Meziroční růst cen výrobců v dubnu dále zrychlil. V průmyslu se ceny zvýšily o 26,6 procenta po březnovém růstu o 24,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Prazdroj: V ČR skončilo za poslední tři roky 12 procent vesnických hospod

V obcích ČR do 5000 obyvatel skončilo za poslední tři roky 12 procent hospod. Jde téměř o dvojnásobek v porovnání s městy nad 20.000 obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje, který jej dnes zveřejnil v tiskové zprávě.

Rumunská Konstanca se stává exportním přístavem pro ukrajinské obilí

Jako obří sloní chobot se nad podpalubím lodi Lady Damine v rumunské Konstanci ohání obrovská hadice, která před vyplutím sype do plavidla tuny obilí. V době ruské námořní blokády Ukrajiny představuje tento rumunský černomořský přístav jednu z mála možností, jak ukrajinské zemědělské produkty vyvážet do světa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info