Hlavní obsah

Zelenskyj žádá otevření přístavů, aby se předešlo potravinové krizi

– Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá, aby se okamžitě otevřely ukrajinské přístavy v Černém moři, které jsou pod kontrolou Rusů. Současná situace může podle jeho slov vyvolat potravinovou krizi, napsal server Ukrajinska pravda po jednání prezidenta s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který v pondělí přicestoval do Oděsy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Hovořil jsem s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který navštívil Oděsu. Je důležité zabránit potravinové krizi ve světě způsobené agresivními akcemi Ruska,“ řekl Zelenskyj.

Zdůraznil, že je třeba přijmout okamžitá opatření k odblokování ukrajinských přístavů pro vývoz pšenice.

Okupanti v Chersonu uspořádali oslavy, lidem rozdali sovětské vlajky

Evropa

Zelenskyj během jednání s Michelem zdůraznil, že Ukrajina dodává obilí 400 milionům lidí na planetě a že blokáda vývozu obilí již vedla ve světě ke zvýšení cen potravin. Podle nejmenovaného evropského činitele, na něhož se AFP odvolává, Michel během své návštěvy Oděsy konstatoval „dopad ruské války na globální dodavatelské řetězce“ a podotkl, že kvůli blokádě Černého moře leží „mnoho tun“ obilí v oděském přístavu.

V pátek zástupce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedl, že na Ukrajině uvázlo kvůli blokádě černomořských přístavů včetně Mariupolu a problémům s infrastrukturou téměř 25 milionů tun obilí.

Výročí porážky nacismu v Mariupolu připomínal průvod se svatojiřskou stuhou

Evropa

„Oceňuji odvážný postoj předsedy Evropské rady a jeho osobní přítomnost v Oděse. Jsem vděčný za trvalou podporu naší země ze strany EU v mnoha oblastech,“ dodal ukrajinský prezident.

Ukrajina byla podle údajů Mezinárodní rady pro obiloviny v loňské sezoně čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým vývozcem pšenice. Blokování obilí se považuje za jednu z příčin vysokých cen potravin, které v březnu podle FAO v důsledku ruské invaze na Ukrajinu dosáhly rekordního maxima, než v dubnu mírně polevily.

Reklama

Výběr článků

Načítám