Agris.cz - agrární portál

Vodohospodáři: Průtoky v tocích na Moravě jsou podprůměrné

6. 5. 2022 | ČTK

Průtoky v tocích v povodí Moravy a Dyje jsou podle vodohospodářů podprůměrné, mezi 15 až 50 procenty obvyklého stavu. Vodní toky na řadě míst proto už nyní musí vodohospodáři doplňovat vodou z vodních nádrží. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

"Na našem území velmi málo prší. Výjimečně jsme zaznamenali v posledních dnech patnáctimilimetrové srážky za 24 hodin. Ale z těchto srážek prakticky nic nedoteklo do vodních toků, vše si bere půda a rostliny. Průtoky v řekách proto aktuálně odpovídají 15 až 50 procentům průměrných květnových hodnot. Situace se ale promítá i do stavu podzemních vod, kdy například v mělkých vrtech v povodí střední a dolní Moravy, Jihlavy a Bečvy jsou hodnoty silně až mimořádně podnormální," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Například průtok v Moravě je mezi 60 a 40 procenty květnového normálu, v Dyji mezi 30 a 40 procenty, Bečvou v Dluhonicích protéká 28 procent dlouhodobého měsíčního průtoku. Svratkou ve Veverské Bítýšce 38 procent, Jevišovka, Rokytná a Oslava mají okolo 25 procent průměrných měsíčních hodnot. Brtnice, Želetavka a Bystřička na přítoku do vodní nádrže Bystřička hlásí stav sucha.

Už nyní tak některé nádrže doplňují nízké hladiny vodních toků. Jen za uplynulé dva týdny vodohospodáři podle Chmelaře vypustili z vodních nádrží čtyři miliony metrů krychlových vody, kterými dotovali průtoky v řekách. "Je důležité udržovat v řekách takzvané minimální zůstatkové průtoky, aby vodní toky plnily své funkce a poskytovaly dostatečné podmínky pro život vodním živočichům a na vodu vázaným společenstvům a současně aby dostatečně ředily odpadní vody, vypouštěné do vodních toků například z čistíren odpadních vod," uvedl Gargulák.

Například vodní nádrže Vír a Nové Mlýny za minulý týden tzv. nadlepšily průtok ve Svratce a v Dyji podle mluvčího dohromady o téměř milion metrů metrů krychlových vody.

Většina nádrží má podle něj plné nebo téměř plné zásobní prostory. Nadále platí, že z nádrží vodohospodáři dlouhodobě vypouští nezbytné minimum. "Pracujeme s různými scénáři, tedy i se scénáři, že by se mohlo extrémní sucho opakovat. V současnosti jsou s ohledem na přijatá opatření plánované dodávky vody pro vodárenské účely z našich vodních nádrží zajištěné. V případě srážkového deficitu může v tocích bez možnosti nadlepšení vodou z nádrží docházet v průběhu jara a léta k jejich vysychání," upozornil Gargulák.


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 09:01