Agris.cz - agrární portál

Domácích porážek skotu v Moravskoslezském kraji opět přibylo

5. 4. 2022 | ČTK

Chovatelé v Moravskoslezském kraji nahlásili v loňském roce 1501 domácích porážek skotu. Oproti předchozímu roku to bylo o 80, tedy 5,6 procenta více. Chovatelé v kraji dělají nejvíce domácích porážek skotu v celém Česku. Oproti roku 2017, kdy bylo v kraji porážek 1010, vzrostl jejich počet skoro o polovinu. ČTK to řekli ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Kamil Zmuda.

Domácí porážky musí chovatelé veterinární správě ohlásit minimálně tři dny předem. Musí to také nahlásit v zemědělském registru a musí při porážce dodržet stanovené podmínky welfare, tedy životní pohody zvířat. Veterinární inspektoři dělají úřední kontroly porážek jak administrativně, tak namátkově na místě.

Zmuda řekl, že chovatelé musí také správně hospodařit s takzvanými vedlejšími živočišnými produkty. "Prostě co zůstane, co není jako potravina, co není maso k lidské spotřebě, tak nějakým způsobem musí buď zpracovat v domácnosti, nebo nechat zlikvidovat v asanačním podniku. Určitou část musí vždycky odvézt k likvidaci v asanačním podniku jako rizikový materiál," řekl Zmuda. Do asanačního podniku se musí vždy odvézt lebka skotu včetně mozku a očí a jeho mícha.

"Problém může být, že u domácí porážky není provedena zdravotní prohlídka, zatímco na jatkách je prohlédnutý každý kus," řekl Kaděrka. Správa, která kontroluje dodržování podmínek domácích porážek, podle něj každý rok narazí na několik desítek porušení legislativy. V loňském roce jich bylo 39.

"Stále ale přibývají chovatelé, kteří si budují vlastní bourárny. Zvíře si nechají porazit na jatkách, maso si vezmou do své bourárny nebo své prodejny a prodávají to přímo v místě chovu," řekl Zmuda. Podobných bouráren už jsou v kraji desítky.

Tradice malochovu skotu se podle veterinářů v kraji udržuje hlavně na Frýdecko-Místecku. "Je to hlavně u polských hranic - Jablunkov, Třinecko, tam vždycky bývalo více drobných chovatelů skotu, pořád je jich hodně a ti využijí, že mohou porážky provádět v domácnosti," řekl Zmuda.

Hovězí maso z domácích porážek je určeno pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele, nemělo by se tedy dostat dál do oběhu. Drobný chovatel může ročně porazit jen tři zvířata starší 12 měsíců a mladší 72 měsíců.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 14:46