Agris.cz - agrární portál

APK-Inform: Sklizeň obilovin na Ukrajině kvůli invazi klesne o více než polovinu

25. 3. 2022 | ČTK

Letošní sklizeň obilovin na Ukrajině klesne meziročně o 54,6 procenta na 38,9 milionu tun. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na poradenskou společnost APK-Inform, která se zabývá zemědělstvím. Ta pokles zdůvodnila snížením osevní plochy kvůli ruské invazi. Ukrajina byla loni druhým největším dodavatelem obilovin do Evropské unie.

Ukrajinský vývoz obilovin od července do června v sezoně 2022-2023 by mohl klesnout o 32 procent na téměř 30 milionů tun, z toho deset milionů tun pšenice a 19 milionů tun kukuřice, uvedla poradenská společnost ve své zprávě.

Ukrajina, která se přezdívá obilnice Evropy, je jedním z hlavních světových vývozců obilovin a rostlinných olejů. Hlavními zemědělskými vývozními produkty jsou kukuřice a pšenice. Vedle exportu do Evropské unie je Ukrajina velkým dodavatelem potravin pro země s nízkými a středními příjmy v Asii a Africe.

Čím déle bude ruská invaze na Ukrajině trvat, tím větší nejistotu ohledně dodávek potravin může přinést nejen Ukrajině a regionu, ale i celému světu, napsala v analýze společnost IHS Markit.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:34