Agris.cz - agrární portál

Potravinové banky získají další peníze na nákup potravin z evropských fondů

22. 3. 2022 | ČTK

Potravinové banky získají další desítky milionů korun na nákup potravin z evropských fondů. Po jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to dnes ČTK řekla ředitelka České federace potravinových bank (ČFPB) Veronika Láchová. Federace zastřešuje 15 potravinových bank. Ty nyní distribuují potravinovou pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům. Jurečka novinářům řekl, že jeho úřad chce vyřizování evropských dotací zjednodušit. V Bruselu bude vyjednávat také o vyčlenění peněz přímo na pomoc uprchlíkům.

"Jsme připraveni zjednodušit podmínky pro celou administraci, abychom byli schopni zabezpečit rychle krajská asistenční centra potravinami a potom následně i lidi, kteří budou v různých typech ubytování. Teď máme k dispozici sto milionů korun z končícího finančního období. Tyto prostředky mohou stačit na několik týdnů," uvedl ministr. Na týden je podle něj potřeba devět milionů korun.

České zastoupení Evropské komise minulý týden oznámilo, že Česko dostane sto milionů korun navíc z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). Čerpání financí zajišťuje ministerstvo práce přes operační program potravinové a materiální pomoci (OP PMP). Od loňska do roku 2027 se v něm vyčlenila částka asi 1,4 miliardy korun. Jurečka řekl, že v Bruselu požádá o rychlou notifikaci neboli schválení, aby bylo po vyčerpání nynější sumy možné hned navázat s novými dotacemi.

Podle ředitelky se z OP PMP dosud uvolnilo deset milionů korun, v dalších týdnech by to mělo být mnohem více. "Budeme se snažit vytipovat nejpotřebnější skupiny potravin, aby mohly být velmi operativně v řádu týdnů dodány do potravinových bank a odtud mohly být zásobeny především ubytovací kapacity," řekla ČTK Láchová. Potravinové banky podle ní doufají, že v asistenčních centrech uprchlíků v dalších týdnech ubyde.

Také podle ministra by mohla poptávka po potravinách a dalším materiálu v příštích týdnech klesnout. Uprchlíci mohou totiž nyní získat humanitární dávku 5000 korun na měsíc, sloužit má i k nákupu jídla.

Potravinové banky nyní podle Láchové zajišťují 70 procent potravinové pomoci uprchlíkům. V posledních týdnech podle ředitelky vydaly týdně kolem 300 tun potravin a materiálu, což je zhruba trojnásobek proti běžnému období před uprchlickou vlnou. Pokud tok uprchlíků z Ukrajiny do Česka nezeslábne, budou potravinové banky schopné zásobovat uprchlická centra a ubytování ještě zhruba dva až tři týdny.

Jurečka bude v unii vyjednávat o vyčlenění peněz přímo na pomoc uprchlíkům. Podle něj by se z evropských dotací na projekty platit neměla. "Chci, aby komise vyčlenila speciální budget. Není možné z peněz, které byly určené na standardní programové financování nebo na postcovidovou dobu, což byl Národní plán obnovy, hradit pomoc uprchlíkům. Je to enormní zátěž na státy jako ČR, Polsko, Slovensko a další. Je to nefér vůči tomu, jak byly prostředky nastaveny," dodal Jurečka. Zopakoval, že ČR kvóty pro přerozdělování uprchlíků neprosazuje.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:16