Agris.cz - agrární portál

Válka na Ukrajině zdražuje potraviny v chudých zemích jako Súdán nebo Egypt

22. 3. 2022 | ČTK

Egypt zafixoval ceny chleba, aby měl pod kontrolou zvyšující se ceny potravin zapříčiněné narušením dovozu obilí z válčící Ukrajiny a Ruska. V Súdánu hrozí z téhož důvodu hlad a může jím trpět téměř každý druhý obyvatel, uvedl David Wright z organizace Save the Children.

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí dnes zafixoval cenu chleba na 11,5 egyptské libry za kilogram (14 korun). Vláda tak reagovala na rychle se zvedající ceny - v minulých třech týdnech chléb zdražil o 25 procent.

Egypt patří k největším dovozcům obilí. Import z Ruska a Ukrajiny tvořil loni 80 procent dovozu této základní komodity.

Wright dnes řekl, že letos se v Súdánu, který patří k nejchudším státům světa, může hlad týkat 20 z 45 milionů tamních občanů. Ze súdánského dovozu obilí pochází až 87 procent z Ukrajiny a Ruska. Ruská invaze na Ukrajinu vyhnala světové ceny obilí na rekordní sumy z roku 2008. Také tehdy to vedlo k rozšíření hladu, řekl Wright.

Súdán má 260procentní inflaci a podle OSN tam potřebuje humanitární pomoc třetina obyvatel. Od vojenského puče loni v říjnu Súdán přišel o politickou i ekonomickou pomoc ze zahraničí a chléb tam zdražil desetkrát.

Stát ze dne na den ztratil 40 procent příjmů, světová banka pozastavila pomoc v hodnotě dvou miliard dolarů a USA v hodnotě 700 milionů dolarů. Loni USA Súdánu poslaly 300.000 tun obilí a letos nesplní slib dovozu 400.000 tun. "To vše dohromady povede k vážnému zhoršení situace, která už tak není dobrá," sdělil Wright.

Rodiny to podle něj budou řešit nevhodnými způsoby, přestanou například posílat děti do škol - děti budou pracovat nebo uzavírat předčasně sňatky. Teď chodí do základních škol 76 procent súdánských dětí a do středních pouze 28 procent, uvádí statistika Dětského fondu OSN (UNICEF).

Generální tajemník OSN António Guterres před týdnem řekl, že mnoha zemím hrozí "uragán hladomoru", a zmínil se hlavně o Súdánu. Humanitární pomoc bude letos směřovat především k Ukrajině, kde podle OSN může potřebovat pomoc nakonec až 12 milionů lidí.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 03:53