Agris.cz - agrární portál

Šéfka ruského senátu vyzývá občany, aby neskupovali pohanku a cukr

21. 3. 2022 | ceskenoviny.cz

Předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková dnes vyzvala veřejnost, aby lidé nepodléhali panice a neskupovali pohanku a cukr. Zejména cukr podle tisku mizí z ruských obchodů kvůli nákupům, které si dělají spotřebitelé vystrašení válkou na Ukrajině a dopady západních sankcí. Pohanka patří v Rusku i na Ukrajině k základním potravinám a je neodmyslitelnou součástí jídelníčku, ať už jako příloha, tak samostatně.

"Odpovědností každého - jak naší společnosti, tak našich občanů - je nyní uvědomit si, že není potřeba skupovat pohanku. Netřeba," řekla novinářům šéfka horní komory parlamentu. Dodala, že Rusko ještě má zásoby pohanky, které nakoupilo během pandemie covidu-19, kdy také zpočátku vypukla panika. Rovněž podle Matvijenkové není třeba kupovat "tolik cukru", vždyť ho podle ní nikdo nespotřebuje v takovém množství, jaké mizí z obchodů. Rusko má podle šéfky ruských senátorů dostatečné zásoby obilovin a cukru, jak opakovaně ujistila i vláda.

Matvijenková podle listu Komersant také zdůraznila, že Rusové by v nynější době měli klidně pracovat a nepodléhat panice.

Nákupní horečku týkající se potravin Kreml vysvětlil emocemi a pochválil práci ministerstva průmyslu a obchodu.

Kommersant poznamenal, že po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu vzrostla v ruských obchodech poptávka po potravinách a nejvíce Rusové skupují právě cukr. Protimonopolní úřad FAS přislíbil prověřit celý řetězec dodávek cukru od výrobců po obchodní sítě, aby se předešlo zpoždění při zásobování obchodů.

FAS podle agentury Reuters také hodlá pořádat "protikartelové inspekce" kvůli "neodůvodněnému" nedostatku cukru v některých regionech, kde nápor poptávky prý povzbuzují "nepoctivé organizace". Ale hromadění zásob pro případ krize patří ke zvykům ruské společnosti. Tento jev podnítily západní sankce, které oslabily rubl a zvýšily ceny potravin. Podle neověřitelných záběrů ze sociálních sítí o cukr v ruských supermarketech v posledních dnech soupeřili hlavně starší lidé.

"Moje tchyně byla včera v obchodě a nezbyl tam vůbec žádný cukr. Ani v jiných obchodech ho nesehnala. Lidi mají obavy," řekl Reuters zedník Oleg z města Vladimir.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 21. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:34