Agris.cz - agrární portál

Aktivity v Rusku omezují další podniky, včetně firem Philip Morris a Nestlé

10. 3. 2022 | ČTK

Své aktivity v Rusku v důsledku války na Ukrajině omezují další západní podniky. Nadnárodní výrobce cigaret Philip Morris International (PMI) dnes například uvedl, že pozastavil plánované investice v Rusku a své výrobní aktivity tam hodlá omezit. Britský konkurent Imperial Brands ohlásil dokonce zastavení veškerých svých aktivit v Rusku, včetně výroby v továrně ve Volgogradu. Omezování činnosti v Rusku oznámila také švýcarská potravinářská společnost Nestlé či americká mediální firma WarnerMedia.

Ruská vládní strana Jednotné Rusko dnes podle agentury Reuters uvedla, že vládní komise schválila první krok k zestátnění majetku zahraničních podniků opouštějících zemi. Dodala, že komise podpořila zákon, který na firmy, v nichž vlastní více než čtvrtinový podíl subjekty z nepřátelských zemí, umožňuje uvalit zvláštní správu s cílem zabránit bankrotu a ochránit pracovní místa.

Philip Morris v dnešní zprávě uvedl, že v Rusku pozastaví uvádění nových produktů na trh a také investice do obchodních aktivit, inovací a výroby. "Philip Morris International rovněž aktivoval plány na omezování svých výrobních aktivit v Rusku v době pokračujících výpadků v dodavatelských řetězcích a měnícího se regulačního prostředí," dodala firma.

"V úžasu sledujeme válku na Ukrajině a co nejdůrazněji toto násilí odsuzujeme," prohlásil šéf PMI Jacek Olczak. "Připojujeme se k mnoha hlasům vyzývajícím k okamžitému ukončení války," dodal.

Zastavení veškerých kapitálových investic v Rusku dnes ohlásila také švýcarská společnost Nestlé, která je největším producentem balených potravin na světě. Společnost Imperial Brands oznámila, že kromě přerušení výroby ve volgogradské továrně zastaví i veškeré prodejní a marketingové aktivity v Rusku. "Toto rozhodnutí přichází v době velmi obtížných podmínek v Rusku, které jsou důsledkem mezinárodních sankcí," dodala.

Americká mediální společnost WarnerMedia uvedla, že pozastaví veškeré nové aktivity v Rusku. Firma přeruší televizní vysílání do Ruska, nebude v Rusku uzavírat nové licenční smlouvy a pozastaví v této zemi rovněž plánované uvádění nových filmů do kin a vydávání nových her.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:46