Agris.cz - agrární portál

Komora: V lesnicko-dřevařském odvětví v Česku je uplatnění pro 20.000 Ukrajinců

6. 3. 2022 | ČTK

Lesnicko-dřevařské odvětví v Česku je schopné podle komory, která sdružuje nejvýznamnější podnikatele v tomto oboru, pojmout na sezonní i celoroční práce zhruba 20.000 Ukrajinců. Uplatnit se mohou muži i ženy. Některé firmy už se kvůli odchodu zaměstnanců z Ukrajiny dostávají do potíží. ČTK to dnes řekla výkonná tajemnice Lesnicko-dřevařské komory ČR (LDK) Andrea Skřivánková.

Pracovníci z Ukrajiny z podniků v lesnicko-dřevařském sektoru, stejně jako v jiných odvětvích, v současné době odcházejí kvůli branné povinnosti. Rusko minulý týden ve čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu. Boje nadále pokračují. Potíže začínají mít podle Skřivánkové například firmy fungující ve dvou či třísměnném provozu, kterým odcházejí lidé z pozic předáků a ti ve výrobě citelně scházejí. Mají profesní znalosti a praxi, nelze je tedy snadno nahradit. uvedla.

Mezi poptávanými zhruba 20.000 místy tvoří podle ní asi pětinu kvalifikované pozice, zbytek je vhodný i pro nekvalifikované pracovníky. Jedná se hlavně o sezonní práce, například úklid lesů nebo zalesňování, řekla Skřivánková. Takový typ práce zvládnou také ženy, uvedla. Firmy a LDK počítají podle Skřivánkové s tím, že by jim nejen pomohly zajistit místo, ale budou se snažit vyřešit i hlídání dětí.

V zemědělství, lesnictví a potravinářství v ČR by podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohlo najít práci 40.000 až 50.000 Ukrajinců. Úřad vytvořil databázi volných pracovních míst v zemědělství a ubytovacích kapacit. Předal ji Národnímu asistenčnímu centru pomoci Ukrajině, sdělil dnes ČTK mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

České úřady práce loni v prosinci měly v záznamech asi 195.100 ukrajinských pracovníků, ministerstvo průmyslu a obchodu evidovalo přibližně 25.700 Ukrajinců s živnostenským oprávněním.

Do ČR zatím před boji uprchlo přibližně 50.000 Ukrajinců. Většinou jsou to ženy, děti a lidé ve vyšším věku. Ministerstvo vnitra jim vydalo dosud zhruba 22.000 víz, řekl dnes šéf resortu Vít Rakušan (STAN).

Utečenci, kteří se ubytují v soukromí, se musejí do tří dnů po příjezdu registrovat u cizinecké policie. Pokud bydlí v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají 90 dnů na vyřízení víza, o které mohou žádat na pracovištích azylové a migrační politiky po celé ČR. Díky speciálním dlouhodobým vízům, které vydává ministerstvo vnitra se mohou zapojit do běžného života a začít pracovat.


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 05:09