Agris.cz - agrární portál

Děčínská pražírna se obává, že válka na Ukrajině dopadne na dodávky kávy

28. 2. 2022 | ČTK

Pražírna kávy Caffe08 v Děčíně se obává dopadů spojených v Ruskou invazí na Ukrajinu. Podle firmy by se konflikt mohl podepsat na dodávkách kávy. Přestože pandemie koronaviru se na zájmu zákazníků výrazně nepodepsala, musela se společnost vypořádat se zdražováním, které dál pokračuje. ČTK to řekl majitel firmy Petr Frühauf.

"Dva roky covidu, nás příliš nepostihly, spíš psychicky, ale teď nevím, kam se řítíme. Nečeká nás hezké období. Ceny šly markantně nahoru, od kartonů, sáčků přes kávu a energie. Nepociťujeme, že by zákazníci přestali kupovat kafe, ale je otázka, jestli dodávky budou dál. Nemám z toho dobrý pocit," uvedl majitel. Podotkl, že podnikatelé zažívají jedno z nejtěžších období.

Cena kávy se v poslední době zvedla o 150 procent. Vzhledem k tomu, že jde o burzovní komoditu, zdražuje se káva napříč kontinenty. Frühauf na to musel reagovat zvednutím cen také u svého zboží. "Zdražovali jsme třikrát, a to není nic příjemného. Stále se musí něco přepočítávat," doplnil majitel.

Firma před pěti lety postavila v děčínských Březinách pražírnu přímo u cyklostezky a před třemi lety otevřela také kavárnu, investice dosáhla zhruba 15 milionů korun. Lidé si tam mohou zakoupit praženou i instantní kávu zhruba z 25 států. Mezi zákazníky je nejoblíbenější káva z Brazílie, Kolumbie a Etiopie. "Nabídka je obrovská. Dělají se i plantážové kávy, ty jsou od soukromých pěstitelů," řekl majitel.

Podle něj záleží i na pražírně, protože každá k surovině přistupuje jinak, což se také podepíše na výsledné chuti. Káva v jutových pytlích se ze skladu roztřídí do boxů podle druhů a také států, z nichž pochází. Poté se ještě zelená zrna dají do pražičky. "My pražíme na 16 minut a každá pražírna si zvolí stupeň pražení, tím je daná i kyselost, hořké kafe se praží na takzvaný italský způsob," řekl Frühauf, který se kávě věnuje 30 let.

Čerstvou kávu od rodinné firmy odebírají zejména firmy, podle Frühaufa si mohou objednat i design balení. Často také balíčky obdarovávají své obchodní partnery. Dodal, že v kavárně upraží kolem 60 tun kávy ročně.

Tereza Sajdlová


Zdroj: ČTK, 28. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 01:34