Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství Nekula vidí uplatnění až pro 50.000 uprchlíků

25. 2. 2022 | ASZ

Zemědělství, lesnictví a potravinářství by mohly okamžitě zaměstnat až 50.000 uprchlíků. Uvedl to dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle odborníků jsou ukrajinští pracovníci v zemědělství nenahraditelní. Vyplývá to z tiskových zpráv a vyjádření organizací a politiků, které ČTK oslovila.

"Někteří muži dostávají povolávací rozkazy. Toto určitě bude mít dopad. Na druhou stranu očekáváme, že proud lidí bude přicházet i obráceně. Myslím si, že zemědělství, lesnictví a potravinářství bude okamžitě schopno zaměstnat nějakých 40 až 50.000 lidí," uvedl Nekula.

Podle předsedy Zemědělského svazu (ZS) Martina Pýchy jsou ukrajinští pracovníci v zemědělství doslova nenahraditelní, a to především v celoroční živočišné výrobě a v zemědělských odvětvích, která jsou silně sezónní. Jako příklad uvedl ovocnářství, zelinářství nebo jarní práce na polích.

Na svých webových stránkách dnes ZS uveřejnil informace o tom, jak může zemědělská veřejnost finančně podpořit ozbrojené síly Ukrajiny. Ve čtvrtek zveřejnil zprávu o tom, jak občan Ukrajiny může postupovat v případě končícího pracovního víza. Podobně učinila i Agrární komora nebo Asociace soukromého zemědělství, která zveřejnila prohlášení odsuzující invazi.

V lesnictví ukrajinští pracovníci hojně vypomáhali s kůrovcovou kalamitou. I proto vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla o udělování mimořádného pracovního víza pro státní příslušníky Ukrajiny pracující v zemědělství, potravinářství nebo lesnictví.

Časopis Lesnická práce proto nejen kvůli pomoci, kterou Ukrajinci českým lesům během kůrovcové kalamity poskytli, vyzval lesníky, aby nyní oni pomohli ukrajinským válečným uprchlíkům. "Již během prvního dne výzvy přišlo do redakce několik nabídek na ubytování a práci pro ukrajinské válečné uprchlíky a jejich rodiny. Redakce nabídky archivuje a v nejbližších dnech bude řešit jejich nejefektivnější distribuci a využití ve spolupráci se zástupci ukrajinských pracovníků v ČR," uvedl časopis.


Zdroj: ASZ, 25. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:24