Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři mají obavy z odchodu Ukrajinců, kteří tvoří polovinu lidí v odvětví

25. 2. 2022 | ČTK

Ovocnáři mají obavy z odchodu ukrajinských pracovníků, kteří by se po útoku Ruska na Ukrajinu vrátili do vlasti kvůli rodinám či mobilizaci. Lidé z Ukrajiny tvoří přibližně polovinu pracovníků v českém ovocnářství, nejvíce jich je potřeba při podzimní sklizni jablek. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Pokud by ukrajinští pracovníci odešli, byl by to velký problém. Nebylo by je kým nahradit," řekl Ludvík. Mnoho ukrajinských pracovníků se podle něj již zařadilo mezi základní kádr ovocnářských podniků. "Pracují například jako traktoristé, obsluhují různé stroje, pracují na posklizňových linkách. Nemají krátká tříměsíční víza, ale jsou zde na trvalé pobyty po celý rok," řekl.

Včetně sezonních pracovníků dává české ovocnářství práci zhruba 5000 lidí. Z nich Ukrajinci mohou podle Ludvíkova odhadu tvořit přibližně polovinu lidí. Kromě Ukrajinců pracují v ovocnářství i další zahraniční pracovníci, například z Bulharska či Rumunska. Ukrajinců je jednoznačně nejvíce.

Pokud by nastala opačná situace, tedy že by z Ukrajiny lidé prchali, tak je podle Ludvíka možné, že by zemědělství a ovocnářství mohlo těmto lidem dát práci i prvotní zázemí.

Ovoce Evropská unie do Ruska již od roku 2014 po ruském odvetném embargu nevozí. Od té doby však na středoevropském trhu trvá silný přetlak polských jablek, která by jinak končila v Rusku. Výsledkem jsou nízké ceny jablek a ztrátová hospodaření ovocnářů. Od letošního ledna navíc platí i embargo na vývoz do Běloruska, které problém s cenami jablek dál prohloubilo, uvedl Ludvík.

Rusko zahájilo letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu ve čtvrtek ráno. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři, kteří v noci na dnešek schválili na mimořádném summitu zemí Evropské unie sankce vůči Rusku.

ry gcm


Zdroj: ČTK, 25. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 13:16