Agris.cz - agrární portál

Zemědělští zaměstnavatelé a odbory dohodli růst tarifů v průměru o 4,19 procenta

26. 1. 2022 | ČTK

Minimální mzdové tarify v zemědělství letos vzrostou v průměru o 4,19 procenta, u nejnižších tarifních stupňů bude nárůst o něco vyšší. Vyplývá to z kolektivní smlouvy, kterou v pondělí podepsali zástupci Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. ČTK dnes o tom informoval předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, podle kterého součástí dohody je i navýšení příspěvku zaměstnavatelů na penzijní připojištění zaměstnanců.

Podpisu dohody předcházelo vyjednávání, které začalo loni. Zemědělští odboráři požadovali zvýšení tarifů o 5,6 procenta a zvýšení příspěvku na penzijní připojištění o 100 korun měsíčně na 800 Kč. Loni rostly mzdové tarify v průměru o 3,2 procenta, navýšení tak kopírovalo předloňskou inflaci. Loni průměrná míra inflace činila 3,8 procenta.

Podle nyní uzavřené kolektivní smlouvy pro zemědělství budou letos mzdové tarify meziročně vyšší v průměru o 4,19 procenta, přičemž v prvním až sedmém stupni, ve kterých je zařazená většina zemědělských pracovníků, bude mzdový nárůst činit v průměru 5,85 procenta, uvedl Dufek. O kolik bude navýšen příspěvek na penzijní připojištění, neuvedl.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha v souvislosti s vyjednáváním o letošním navýšení mzdových tarifů na podzim uvedl, že situace zemědělských firem je horší než v minulosti. Odůvodnil to mimo jiné "rozevírajícími se nůžkami mezi vynaloženými výrobními náklady a cenami placenými zemědělcům, a to hlavně v živočišné výrobě". S tím souhlasil i Dufek, nicméně pokud si podle něj podniky neudrží kvalitní pracovní sílu, tak zkrachují. "Stroje mají vysokou hodnotu, nemůžete tam dát kdejakého brigádníka," řekl před časem Dufek ČTK.

Počet pracovníků v zemědělství předloni meziročně klesl podle ministerstva zemědělství o 0,2 procenta na 98.800 lidí. Podíl zaměstnanců na celém hospodářství byl v roce 2020 stejně jako o rok dřív 1,9 procenta. Průměrná zemědělská mzda byl předloni podle ministerstva 28.609 korun, přičemž v průmyslu to bylo 34.528 Kč.

ktp mha

  


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:14