Agris.cz - agrární portál

ČHMÚ Brno: Průtoky byly čtvrtý měsíc po sobě podprůměrné

21. 1. 2022 | ČTK

Prosincové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 68 procent obvyklého stavu. Pod průměrem byly čtvrtý měsíc po sobě, v listopadu byly na 55 procentech. Na blogu brněnských hydrometeorologů o tom informovali Eliška Baráková a Jáchym Brzezina.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 69 měrných stanicích a v prosinci odpovídaly 68 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

"U většiny sledovaných vodních toků byla jejich vodnost mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem (67 stanic). Pod hranicí sucha nebyla v prosinci žádná stanice," uvedli hydrometeorologové. Doplnili, že stanice Opatovice nad nádrží na toku Malá Haná a stanice Velké Pavlovice na toku Trkmanka byly nad normálem. Na devíti sledovaných tocích v prosinci zaznamenali takzvané ledové jevy. Například led u břehu, zamrznutí toku, chod ledové kaše či chod ledových ker. Stupeň povodňové aktivity v prosinci odborníci u sledovaných toků nezaznamenali.

Loňské průtoky se pod normál dostaly poprvé v březnu a dubnu, v létě byly kolem průměru. Například červencové průtoky dosáhly 94 procent, srpnové 116 procent. Poté už byly podprůměrné. V září byly na 81 procentech, v říjnu na 69 procentech, v listopadu na 55 procentech.


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 12:53