Agris.cz - agrární portál

Agentura ochrany přírody pomáhá chovatelům na Liberecku s ochranou stád

19. 1. 2022 | ČTK

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) pomáhá chovatelům na Liberecku s ochranou jejich stád před vlky. Mobilní elektrický ohradník zapůjčila chovatelům z Janovic v Podještědí, jejichž stádo loni na podzim vlci napadli. V minulém týdnu ukázala fotopast několik šelem u zapůjčeného ohradníku, vlci ho ale nepřekonali a ovce zůstaly v bezpečí. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí agentury Karolína Šůlová.

"Na podzim vlci v tomto místě strhli čtyři ovce, jedna další pak musela být utracena. Zjistili jsme, že zabezpečení stáda není dostatečné. Nabídli jsme proto chovatelům zapůjčení elektrického ohradníku do doby, než budou moci sami zajistit adekvátní ochranu stáda, a pomohli s jeho instalací. Takový ohradník totiž prokazatelně snižuje riziko napadení ovcí vlky. Určitě také pomůže to, že chovatelé si nyní pořizují pastevecké psy," doplnil Jakub Čejka z libereckého pracoviště AOPK.

Vlci se v Libereckém kraji vyskytují už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v Jizerských horách a na Frýdlantsku. Fotopasti tam ale jejich výskyt potvrdily až předloni v říjnu. Potvrzený je výskyt vlků i v Českém Švýcarsku a Lužických horách. Podle chovatelů ztrácejí plachost a člověka se nebojí.

Vlk ale do české krajiny patří stejně jako hospodářská zvířata, oponují ochránci přírody. "Vlci pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, která okusem působí velké škody lesníkům i zemědělcům. Přemnožená spárkatá zvěř totiž tvoří přes 90 procent vlčího jídelníčku. Pastva hospodářských zvířat zase krajinu udržuje, aby nezarůstala," řekl ředitel AOPK František Pelc.

Elektrický síťový ohradník, zdroj pulsů a další příslušenství zapůjčila agentura také chovateli u Heřmanic v Podještědí, kde také loni na podzim vlci zaútočili a usmrtili několik ovcí. "Zatím nemáme hlášeno, že by po instalaci ohradníků došlo k dalšímu útoku na chovaná zvířata, byť je hospodářství vzdáleno jen několik kilometrů od jednoho z center výskytu vlčí smečky," řekl Čejka. Ohradníky jsou podle něj rychlou a účinnou pomocí chovatelům. "Klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad," dodal.

Chovatelé mohou čerpat na ochranu stád dotace a stát vyplácí také kompenzace za kusy prokazatelně zabité vlky. První náhrady za škody způsobené vlkem vyplatil Liberecký kraj v roce 2015, tehdy to bylo 6000 korun, letos už více než stonásobek - 630.000 korun. Třeba škody působené kormorány rybářům byly loni ještě téměř o polovinu vyšší - kraj rybářům na náhradách vyplatil přes 900.000 korun. Kraj nevyplácí peníze ze svého, náhrady poskytuje ministerstvo financí.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:36