Agris.cz - agrární portál

Noví maďarští majitelé potravinářského řetězce Flop chtějí expandovat

17. 1. 2022 | ČTK

Noví maďarští majitelé potravinářského řetězce Flop chtějí expandovat. Zvažují akvizici dalšího řetězce nebo podobně zaměřených prodejen. Investovat chtějí do rozvoje maloobchodního prodeje na venkově. Zástupci maďarské investiční skupiny Oriens to uvedli v podnikovém zpravodaji, který má ČTK k dispozici.

Maďarská investiční skupina Oriens, respektive její dceřiná firma Central European Supermarkets, se stala vlastníkem řetězce Flop loni v červenci. Koupila stoprocentní podíl společnosti FF Holding, jež zastřešuje firmy Flosman, PF Potraviny a Lahůdky Vavřík. Maďarský investor tak získal společnost s obratem 2,5 miliardy korun, více než 800 zaměstnanci, více než 300 prodejnami v několika krajích a také velkoobchody potravin. Cenu akvizice strany nesdělily.

"Vždy, když koupíme společnost, přemýšlíme o jejím rozšíření. Jednou z možností, jak expandovat, je akvizice řetězců nebo prodejen podobného zaměření. Budeme připraveni tak učinit, pokud se naskytne vhodná příležitost. Budeme hledat vhodné akviziční cíle (...) Určitě použijeme Flosman jako platformu pro další expanzi," řekl generální ředitel skupiny Krisztián Orbán.

Maďarská skupina Oriens vlastní obchodní síť Flop od 22. července 2021. Obchod se připravoval skoro rok. "Jednali jsme s více zájemci a nakonec jsme zvolili Oriens coby finančního, ryze strategického investičního partnera," řekl výkonný ředitel firmy Flosman Michal Andrle. Flosman provozuje vedle jiného právě síť potravinových prodejen Flop. Podle Andrleho umožní spojení se silným investorem lehčí přístup k penězům pro rozvoj maloobchodního prodeje na venkově.

Pro skupinu Oriens je to první investice na českém potravinářském trhu. Na maďarském venkově ale provozuje řetězec Tom Market s víc než 160 obchody. Na obchodech Flop Orbán vedle jiného vyzdvihl nabídku čerstvého masa a uzenin. "Oceňujeme i to, že Flosman je rodinná firma. Rodinné společnosti mají jedinečnou kulturu, která je velmi dobře sladěna s tím, jak Oriens funguje. Všechny společnosti ve skupině Oriens začaly jako rodinné firmy," uvedla finanční ředitelka skupiny Flóra Macher.

Společnost Flosman, která provozuje síť potravinových prodejen Flop i velkoobchod, měla v roce 2020 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 2,63 miliardy Kč. Skončila v zisku po zdanění 35 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy. Síť prodejen Flop provozuje společnost v jižních, západních a středních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě. Předloni měla firma 705 zaměstnanců. Firma, kterou založili manželé Pavel a Marcela Flosmanovi v roce 1999, patří do FF Holdingu, sídlí v Táboře. Obchody Flop mají průměrně 250 metrů čtverečních prodejní plochy, spádová oblast je většinou kolem 3000 obyvatel.

Skupina Oriens vlastní pět společností s konsolidovanými tržbami 200 milionů eur (asi pět miliard Kč). Zaměstnává 1700 lidí, na trhu působí 15 let. V ČR ovládá také firmu Moravia Containers, která vyrábí modulární stavby a kontejnery.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:58