Agris.cz - agrární portál

Tržby společnosti Emco za loňský rok překonají 1,5 mld. Kč, budou rekordní

14. 1. 2022 | ČTK

Pro českou rodinnou společnost Emco byl uplynulý rok z pohledu tržeb dosud nejúspěšnější, podle předběžných údajů překonají 1,5 miliardy korun. Meziročně budou vyšší asi o 250 milionů korun. Potravinářské firmě se dařilo v České republice i zahraničí. Svou nabídku rozšířila o rostlinné produkty, které prodává pod značkou Pan Hrášek. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekl většinový majitel a ředitel společnosti Martin Jahoda.

Na růstu tržeb v minulém roce se podle něj podílely nejrůznější kategorie i zákazníci. Právě různorodost portfolia se zejména v době pandemie koronaviru ukázala jako velká výhoda, uvedl. Emco své výrobky vyváží do 53 zemí světa, export podle Jahody tvoří zhruba třetinu tržeb. Největším odběratelem je podle něj Japonsko.

"Je to po nás poměrně čest, protože Japonci jsou extrémně citliví na kvalitu. První objednávky, které tam šly, tak balíčky müsli rozebírali pinzetou, aby si zkontrolovali, že všechny ingredience jsou takové, jaké mají být," řekl Jahoda.

Dalším velkým zákazníkem pro Emco je podle ředitele americký řetězec Walmart. Jahoda uvedl, že spolupráce s ním slouží mimo jiné jako dobrá reference a české firmě otevírá dveře na nové trhy.

Na českém trhu loňský rok podle něj potvrdil, že nejdůležitější kategorií je müsli. "Navýšili jsme podíl na 53 procent, takže víc než každé druhé prodané müsli je od nás," uvedl Jahoda. Spotřebitelé se podle něj snaží omezovat cukr, úspěch tak slaví produkty s přízviskem "super", kde je cukr nahrazen vlákninou z čekanky.

Vysoká poptávka podle Jahody vytváří tlak na výrobu. Emco proto svou halu v Hrdlech u Litoměřic rozšířilo. Jahoda uvedl, že firma je připravena na instalaci nových technologií, zvýšení kapacity a počítá také s investicí do automatizace. Podle ředitele je tak třeba částečně kompenzovat nedostatek pracovníků. Do těchto inovací firma za loňský a letošní rok vloží 150 milionů korun.

"Loni jsme poprvé v historii získali cizí firmu, a sice firmu Days Menu, což je výrobce hotových jídel u Pardubic. Dobře zapadá do našich plánů a produktových strategií," uvedl dále Jahoda.

Milníkem pro Emco je v současné době podle Jahody vstup do kategorie rostlinných produktů. Pod značkou Pan Hrášek jsou zatím k dostání dvě alternativy mas a dvě alternativy sýrů. Postupně Emco hodlá nabídku rozšiřovat. Jahoda předpokládá, že příklon k rostlinné stravě nebude jen dočasný trend, ale bude se jednat o dlouhodobou změnu spotřebitelského chování. Rostoucí poptávka je podle Jahody zřetelná na trhu ve Spojených státech, což je potvrzením, že se rostlinná strava stane zajímavým tématem.

Historie společnosti Emco sahá do roku 1990, kdy její zakladatel Zdeněk Jahoda začal dovážet první snídaňové cereálie do ČR. Firmu před dvěma lety převzal jeho syn Martin.

jif rdo


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:52