Agris.cz - agrární portál

Otevřený dopis předsedovi vlády ke Strategickému plánu pro zemědělství

12. 1. 2022 | ASZ

Vážený pane premiére,

obracíme se na vás znovu jménem Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) ve věci Strategického plánu ČR pro zemědělství (SP). V nadcházejících hodinách či nejbližších dnech budete muset definitivně rozhodnout, jakou verzi tohoto rámcového plánu na dalších pět let v tomto sektoru podpoříte, a tím také bude zřejmé, jakou další zemědělskou politiku v ČR se rozhodnete reprezentovat. Zda půjde o politiku změny nebo o politiku pokračování v současných parametrech, které nastavila předchozí vláda p. Babiše, proti které jste se tolikrát před voliči společně ve SPOLU i v PirSTAN vymezovali a svobodní sedláci vám v tom nezištně pomáhali.

Vzhledem k tomu, že na základě různých signálů tušíme, že dnešní postoje v tomto směru v rámci vaší koalice nejsou zcela jednotné a vzhledem k tomu, že budete dnes navečer čelit demonstraci nachystané vedením Agrární komory a Zemědělského svazu, tedy těmi, kteří jakékoli změny v SP odmítají, dovoluji si vám, jako zástupce významné stavovské organizace sedláků v ČR připomenout několik důvodů, které možná využijete pro své rozhodování.

Proč se bude dnes konat demonstrace?

Půjde o politickou demonstraci síly agrobaronů proti vaší vládě. Nejde o žádnou spontánní akci zemědělské veřejnosti, ale jde o připravenou manipulativní akci s detailním manuálem pro všechny zúčastněné, co se od nich očekává, že budou na demonstraci říkat a jak mají komunikovat s novináři. Jejich cílem je dostat vás již na začátku vládnutí pod systematický tlak a vyzkoušet pevnost vaší koalice. Demonstrovat proto nebudou svobodní sedláci, ale pravděpodobně převážně zaměstnanci velkých zemědělských podniků. Nezapomínejte také, že Babišův Agrofert či jeho podniky a osoby jsou rovněž členy a činovníky Agrární komory.

Mějte odvahu se tomu jasně postavit. Jinak dopadnete jako Topolánkova vláda, která hned na svém začátku promarnila svůj potenciál změn v zemědělství právě pod podobnou hrozbou demonstrací řízených kovanými bolševiky z Agrární komory. Šlo také o středopravicovou vládu, stejně jako dnes, do které vkládaly naděje tisíce sedláků po celé zemi. Příležitost nasměrovat zemědělství funkčním směrem byla na dlouhé roky promarněna a následně došlo k ještě většímu prohloubení problémů v zemědělství, které nakonec vyústilo v totální destrukci standardní politiky a nakonec k agrofertizaci venkova i státu. Neudělejte stejnou chybu a rozhodněte jako premiér, který si je vědom těchto souvislostí. Nyní se opakuje stejná situace jen s tím rozdílem, že je možné, že znovu již další šanci od voličů na venkově pravděpodobně nedostanete. Neriskujte proto jejich důvěru a podporu.

Co navrhujeme a proč?

Znovu vám předkládáme 7 bodů, které jednoduše a organicky pomáhají vyřešit nejdůležitější vady současného SP a pomohou většině zemědělců získat více na nejdůležitějších přímých platbách, a které mají současně velmi významný kompromisní charakter: 

Požadavky na změnu Strategického plánu_ASZ.pdf

Protože Ministerstvo zemědělství dosud nebylo schopno předložit zemědělcům funkční kalkulátor, předkládáme vám vlastní funkční kalkulaci, která vychází z oficiálních čísel ÚZEI:

Přímé platby_ kalkulačka.xlsx

Co není pravda?

Rozhodně není pravda, že Agrární komora zastupuje 80 % produkce v zemědělství a zastupuje většinu zemědělců. Jde o nátlakové fabulace, které mají vyvolat atmosféru strachu z nedostatku či zdražení potravin, z likvidace produkčního zemědělství, z konce živočišné výroby či dokonce že dojde k degradaci půdy. Není pravda, že sedláci nic neprodukují. Není pravda, že AK a ZS zastupují zájmy malých vlastníků v právnických osobách zemědělských podniků.

Není pravda, že zastropování plateb položí zemědělské podniky. Naopak jeho oddalování přinese neřešitelné problémy v dalším zvětšování podniků a jejich majetkový přesun do cizích rukou.

Není pravda, že vyšší redistributivní platba způsobí nárůsty cen půdy a pachtovného. Dnešní vysoké ceny naopak mnohde šroubují právě obrovské agrární kolosy, které účelově přeplácejí klasické zemědělce, kteří se z tohoto důvodu dostávají k půdě stále hůře.

Není pravda, že Strategický plán je kompromisem všech organizací. Formální projednání bez respektu k navrhovaným opatřením nelze považovat za skutečnou snahu dojednat kompromis. Navíc finanční návrhy z MZe se objevily teprve před pár týdny a mnozí zemědělci ještě ani dnes netuší, jaké by to na ně mohlo mít dopady.

Proč je třeba změny provést?

Protože jde o splnění vašich politických slibů voličům a konkrétně sedlákům o jiné zemědělské politice a o deagrofertizaci státu. Jde také o vytvoření podhoubí pro vznik a rozjezd nových zemědělských podniků a větší zapojení vlastníků půdy. To jsou strategické momenty, které náš sektor potřebuje.

Protože zemědělský sektor trpí a potřebuje po 30 letech od revoluce strukturální změny, které jasně vyplývají ze statistických čísel a které již nelze oddalovat.

Protože jde o ekonomický zájem drtivé většiny menších i středních zemědělců s výměrou až do výše cca 1800 hektarů. Co nejvyšší přímá platba pro zemědělce znamená alespoň trochu svobodnější rozhodování o tom, jak tyto prostředky farmář bez přílišné byrokracie využije v rámci svého podnikání, což nepřímo znamená podporu většímu uplatnění originálních podnikatelských přístupů jednotlivých subjektů, které jedině mohou být klíčem ke skutečně konkurenceschopnému a na mnoha úrovních, oblastech i velikostech pestrému podnikatelskému prostředí. Jde také o cestu, jak zastavit stále klesající potravinovou soběstačnost i při neustále rostoucí sumě agrárních dotací.

Protože námi navrhované změny zajistí alespoň narovnání až 20% rozdílu v dotačních příjmech (dle čísel z FADN), o který jsou menší i střední zemědělci poslední řadu let připravováni na úkor extrémně velkých zemědělských podniků a současně jasně podporují prakticky všechny citlivé komodity.

Protože pouze provedením navrhovaných změn lze docílit případné úspory v rozpočtu při zajišťování míry kofinancování a při současném naplnění požadavků na podpory do nejdůležitějších podpůrných kapitol.

Protože zásadní změny v SP podpořily ve svém společném stanovisku také další významné nevládní zemědělské organizace. Jde například o Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Český svaz chovatelů masného skotu, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Svaz marginálních oblastí.

Vážený pane premiére, věříme, že vy i vaši koaliční partneři nepodlehnete hrubému nátlaku a rozhodnete správně a ve prospěch budoucnosti českého zemědělství.

S pozdravem

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR, Ing. Jan Štefl, místopředseda ASZ ČR, Jan Staněk, místopředseda ASZ ČR, dne: 11. 1. 2022

Na vědomí: předsedkyni a předsedům koaličních stran, poslancům, senátorům, europoslancům


Zdroj: ASZ, 12. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 01:39