Agris.cz - agrární portál

První dvě letošní ohniska ptačí chřipky jsou na Lounsku a Znojemsku

5. 1. 2022 | ČTK

Veterináři potvrdili další dvě ohniska ptačí chřipky, jde tak o první dvě ohniska v letošním roce. Jde o malochovy v Bojanovicích na Znojemsku v Jihomoravském kraji a v obci Blažim na Lounsku v Ústeckém kraji. Subtyp choroby byl v obou případech H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Loni veterináři v ČR utratili skoro 330.000 kusů ptáků, další stovky tisíc na chorobu uhynuly.

Na Znojemsku chovateli uhynulo všech devět chovaných slepic, v Ústeckém kraji pak šlo o úhyn osmi z 12 slepic. "Část přeživších slepic vykazovala změny chování. Také v tomto případě vyšetření veterinárními inspektory odebraných vzorků potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Zbývající kusy v chovu budou dnes utraceny a odvezeny k bezpečné likvidaci do asanačního podniku," uvedl Majer.

V Evropě přibývá nových ohnisek ptačí chřipky jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V Česku utráceli veterináři například ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady. Nové ohnisko objevili veterináři na konci roku v bažantnici na Hodonínsku, kde museli zlikvidovat 5000 bažantů.

Loni na konci roku likvidovali veterináři velkochov v Libotenicích na Litoměřicku, kde bylo zhruba 188.000 nosnic. Přibližně 50.000 jich bylo utraceno, zbytek uhynul, likvidovalo se také 1,7 milionu vajec.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 20:44