Agris.cz - agrární portál

Kladrubský hřebčín v září skončí obnovu výcvikového střediska v Heřmanově Městci

9. 12. 2021 | ČTK

Národní hřebčín Kladruby by měl příští rok v září dokončit rozsáhlou obnovu výcvikového střediska v Heřmanově Městci. Práce začaly letos v březnu a budou stát zhruba 67 milionů korun bez DPH. Prodražit by je nemělo ani zvýšení cen ve stavebnictví, řekl ČTK náměstek ředitele pro investice Martin Lacina.

"Problém je jen u víceprací, ty už jsou za ceny, které jsou dnes obvyklé. Tak je tomu ale na každé stavbě. U historických objektů se běžně vyskytnou překvapení, které nikdo nedokázal předjímat," uvedl Lacina.

Historický areál, který je nemovitou kulturní památkou, byl ve špatném stavu. I kvůli tomu si jej veřejnost již delší dobu nemohla prohlédnout. Personál i 25 koní se po dobu oprav přemístili do Kladrub. Rekonstrukci podstupují všechny budovy střediska, upraví se i dispozice v obslužných objektech, jako jsou bytový dům, ubytovna pro zaměstnance a takzvaný psinec. Je nutné především zajistit izolace proti zemní vlhkosti, vyměnit poškozené části krovu a nahradit nevyhovující plechové krytiny. Důležitou částí je obnova výjimečných historických fasád z režného zdiva ve dvojbarevném provedení.

Výjimečně zachovalý soubor budov v Heřmanově Městci byl postaveny naproti zámku Kinských v roce 1875. Šlechtický rod zde měl své dostihové a zápřahové koně a koníky pro pólo, celkem asi 30 zvířat. K budově patřila i kočárovna a psinec pro smečku psů využívaných při vyhlášených parforsních honech, jichž se zúčastnil i císař František Josef s manželkou Alžbětou známou pod přezdívkou Sissi. Stáje byly zestátněny v roce 1946, o deset let později se do nich nastěhovali kladrubští koně, kterým nepostačovaly prostory v chovu ve Slatiňanech.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:36