https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-se-rozzlobeny-biolog-pustil-do-boje-s-drancovanim-prirody-ktere-nikdo-nevysetroval
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se rozzlobený biolog pustil do boje s drancováním přírody, které nikdo nevyšetřoval

8.12.2021 16:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na snímku u zabaveného pašovaného zboží Rens Ilgen.
Na snímku u zabaveného pašovaného zboží Rens Ilgen.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Obdiv k přírodnímu bohatství světa přivedl Nizozemce Rense Ilgena ke studiu biologie, realita skutečného světa ho ale zklamala. Při cestách po místech slibujících krásu přírody v Asii a Africe nacházel Ilgen spíše doklady o jejím drancování. Největší problém je přitom korupce, se kterou vlády příslušných zemí nemají sílu bojovat. A tak se rozhodl se, že část boje vezme na sebe. V Africe se připojil k síti neziskových organizací EAGLE, která místním státním institucím pomáhá vyšetřovat obchod s volně žijícími druhy zvířat a obecně zločiny na životním prostředí.

 
Tzv. wildlife crime je čtvrtým největší nezákonný obchodem, hned po drogách, obchodování s lidmi a padělatelství. Je vysoce organizovaný a často zasahuje na různé kontinenty. „Než jsme začali fungovat, nebyl v oblasti střední a západní Afriky jediný případ, kdy by někdo za obchodování s volně žijícími živočichy šel do vězení,“ popsal Rens Ilgen na konferenci o ochraně světové biodiverzity v Praze na ČZU stav ochrany přírody. EAGLE proto od roku 2003 začala kriminalitu a korupci sama vyšetřovat a asistuje i u zatýkání a soudních řízení. Ochránci přírody za dobu svého působení pomohli k odhalení kolem 2000 překupníků a pašeráků.

Pašeráci nevidí slona, ale slonovinu.
Pašeráci nevidí slona, ale slonovinu.

Operace Slonovina zůstane na Pobřeží slonoviny

Dne 18. ledna 2018 zahájila organizace EAGLE a vláda Pobřeží slonoviny operaci Slonovina zůstane na Pobřeží slonoviny. Šlo o velký zátah na mezinárodní síť obchodníků se slonovinou, v jejímž čele stál vietnamský občan. Spolu s ním bylo zadrženo pět dalších členů kriminální sítě, která roky působila v nejméně sedmi zemích Afriky. Během té doby zabili kvůli klům desítky tisíc slonů. Na místě bylo zabaveno 748 kg slonoviny, více než půl tuny luskouních šupin, čtyři nelegálně držené zbraně, části leopardů, sedm strojů na zpracování kmenů.

Jejich modus operandi byl vydlabat dutý prostor v kládách dřeva, do prázdného prostoru schovat slonovinu a vyplnit zbylý prostor voskem. Klády pak byly znovu uzavřeny s použitím lepidla, promíchány s běžnými dřevěnými kládami a v kontejnerech vyvezeny do Asie.

Zadržený člen zločineckého uskupení na pašování slonoviny a luskouních šupin.
Zadržený člen zločineckého uskupení na pašování slonoviny a luskouních šupin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Šéfa zločinecké skupiny se podařilo spojit se dvěma předchozími zabavenými várkami pašované slonoviny, jedné ve Vietnamu a druhé v Kambodži, kde bylo dohromady zadrženo na 1500 kg slonoviny.

Umisťování slonoviny do kmenů.
Umisťování slonoviny do kmenů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Stejná metoda pašování klů byla odhalena během dalších dvou konfiskací v Keni a Mozambiku, kde byly zabaveny více než dvě tuny slonoviny. Do obchodu byly zataženy nejméně čtyři africké země (Keňa, Uganda, Mozambik a Pobřeží slonoviny) a dvě asijské (Kambodža a Vietnam), což naznačuje význam tohoto syndikátu v obchodu s volně žijícími živočichy.

Díky sledování telefonů podezřelých se ukázalo spojení s daňovými ráji. Jeden ze zadržených je podezřelý i z obchodu s lidmi – našly se u něj mimo jiné seznamy žen z Pobřeží slonoviny s popisem jejich výšky, váhy, fotkou a informací, zda byly obřezány. Protože se jednalo o čínského občana, vyšetřuje se obchod s lidmi kvůli prostituci v Číně.

Samotná organizace EAGLE nemá samozřejmě pověření podezřelé zatýkat, ale někdy u zadržení asistuje. V případě popsaného syndikátu zatýkání provedla Jednotka proti mezinárodnímu organizovanému zločinu (UCT) a Ministerstvo vod a prostředí Pobřeží slonoviny. To, že se povedlo operaci dovést do zdárného konce, je i výsledek úzké spolupráce s americkými úřady, které se na vyšetřování podílely.

Operace Slonovina zůstane na Pobřeží slonoviny je ilustrací toho, jak je obchod s volně žijícími živočichy a jejich částmi rozšířený a propojený s dalšími druhy kriminálních aktivit. „V Africe dosahuje rozměrů, které mají potenciál destabilizovat místní policii i samotnou vládu,“ tvrdí Rens Ilgen.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.12.2021 11:34
Drancování přírody je vlastní chudým zemím, kde obyvatelé samozřejmě řeší přízemější problémy než přírodu. S bohatstvím přichází i starost o to okolo a jsou i prostředky na ochranu. A to je vlastně i návodem, jak zajistit ochranu přírody - zajistit zbohatnutí a to ostatní už přijde samo.
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

8.12.2021 21:08 Reaguje na Richard Vacek
To jsou takove nesmysly tady v tech diskuzich! Ve zbohatlych zemich lze vice chranit prirodu, protoze tady z ni uz moc nezbylo, a proto ze mame vyhody z neprimeho drancovani prirody v okolnich zemich.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.12.2021 00:47 Reaguje na Kajetán Hostička
Máte pravdu, že když v bohatých zemích lidé dříve trpěli nouzí, tak na nějakou ochranu přírody kašlali. Teprve s bohatstvím přišla vůle a byly i prostředky na ochranu. Proto máme dnes čisté řeky a vzduch, což dříve nebylo.
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

9.12.2021 01:20 Reaguje na Richard Vacek
Ja tedy naopak v souvislosti s bohatnutim pozoruji setrvalý ubytek prirodnich a krajinnych kvalit v cr i ve svete. Diky cistickam mozna v rekach neplavou vykaly ale kdyz reky protekaji betonovymi kanaly tak je to stejne jedno. Krajina je zfragmentovana, zanedbana, zastavena, znicena. A klidne jestli chcete tak muzete prestat pouzivat plastova brcka. wow
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.12.2021 12:50 Reaguje na Kajetán Hostička
Ale přece zanedbaná krajina, to je dobře. Tam se daří biodiverzitě.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

10.12.2021 19:27 Reaguje na Jiří Svoboda
Skôr zhuntovaná, než znedbaná.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 15:33 Reaguje na Kajetán Hostička
Když takové, jako jste vy, proženeme komínem, bude méně lidí, a bude potřeba méně zásahů do krajiny. Jste pro???
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

9.12.2021 09:35 Reaguje na Kajetán Hostička
Naprostý souhlas (i s tím druhým příspěvkem)
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

9.12.2021 09:57 Reaguje na Richard Vacek
Ano, na první pohled to tak vypadá...
Mě napadlo takové přirovnání, ale převedu to do trochu jiné roviny.
kdekoliv po republice vzkvétá tzv.obchod s chodubou(zejména celé severní pohraničí od Chebu po Havířov), spekulace s byty,
ale i s nemovitostmi.Někdo koupí byt a pronajme ho povětšinou nepřizpůsobivým občanům, kteří to mají od A do Z vše proplacené od úřadu a udělají zpravidla ostatním nájemníkům ze života peklo (vlastní zkušenost). Ano, i levicového člověka to posune trochu doprava, skoro až dost.
Jenže pak zjistíte, kdo všechno je do toho zapojen, většinou nějaký rádoby slušný uhlazený občan žijící,často třeba v Praze, který mu je jedno, že někde v pohraničí zničí životy mnoha lidí.. Takových lidí je mraky. Bytový fond se v devadesátkách rozprodal, to je jádro problému a zákony jsou bezzubé, politici, kteří v tom také jedou, jdou na ruku spekulantům.. Takže se nakonec moje konverze napravo neuskutečnila.
A tak nějak v tomhle podobném ladění to chodí ve světě a příroda se bránit nemůže. Správně to popsal pan Hostička.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 15:52 Reaguje na Jakub Brenn
No, kdyby kbyby ty byty obecní, tak si troufnu říci, že byste měl větší problém. A kdyby byly jako dříve nájmy regulované na přidělený dekret, jako v minulosti, tak dvojnásob. Ale když jste kupovali ten bývalý státní byt do vlastnictví za zlomek tržní ceny, to Vám nevadilo, že?
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

13.12.2021 15:44 Reaguje na DV
Koupil jsem ho za plnou cenu, rozhodně ne podhodnocenou.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.12.2021 10:24 Reaguje na Jakub Brenn
Problém je v tom, že nejsou obecní byty s nízkým regulovaným nájemným, jako startovací a pro trvale chudé rodiny.
A pro lidi na sociálním dně nejsou státní či obecní byty s omezeným komfortem. Například typu vytápění v zimě na teplotu jen 10 - 15 st C, 2 - 4 m čtvereční na osobu, kubík úložného prostoru na osobu na osobní věci atd...
A že se bydlení v soukromých ubytovnách nedotuje stát pouze do výšky nákladů bytů s tím omezeným komfortem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.12.2021 07:13
Státní korupce je i v ČR naprosto zásadní důvod, kterým je umožněno drancování zdejších zbytků přírodního bohatství a ŽP celkově.

Co je ale úplně tristní, tak se často nejvíc na drancování ŽP podílí přímo státní firmy jako je LČR, správy povodí, atd., které k tomu dostanou kulaté razítko od úřadů.

Doufám, že se nově vznikající vládě podaří aspoň částečná náprava tohoto žalostného stavu, kdy stát přihlíží, dává souhlas a nebo dokonce otevřeně podporuje ničení ŽP i zdraví nás všech......

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.12.2021 12:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A také že vyšetří a potrestá způsobitele fotovoltaického tunelu.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 15:55 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Co máte proti tomu, jak fungují povodí? Co podle Vás tyto drancují? Náletové dřeviny v korytu?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist