Zrušené vánoční trhy jsou problém i pro neziskové organizace, pořádají místo nich sbírky

Omezené vánoční trhy ovlivnily i prodej výrobků neziskových organizací. Ty se potýkají s menším zájmem zákazníků. Peníze z vánočních trhů chybí i záchranné stanici pro volně žijící zvířata. Ta má teď krmivo pouze do konce roku. Jinde pomohli trhovcům lokální obchody nebo kulturní centrum, aby mohly svoje zboží prodávat uvnitř.

Šedesát zraněných ježků se schovává v hromadě listí v záchranné stanici v brněnských Černovicích. Mají teď pro ně ale poslední balík granulí. „Dochází krmivo, pořád ještě nějakou drobnou zásobu máme, ale opravdu leden, březen, duben, tam už půjde do tuhého,“ říká správce záchranné stanice pro volně žijící zvířata Zdeněk Machař.

Denně musí nakrmit asi čtyři sta zvířat, které tu čekají na uzdravení. Část peněz na potravu vždy získával i na vánočních trzích. Těch se teď kvůli protiepidemickým opatřením nemůže účastnit tak jako dřív.

„Všechno se brutálně zdražilo. Za co jsme byli zvyklí, že si koupíme krmení, se už s naším rozpočtem koupit nedá . Vánoční trhy a všechno, co nám přinášelo nějaký korunky, padlo,“ vyjmenovává Machař.

Místo trhů sbírky

Omezení vánočních trhů dopadlo i na další neziskové organizace. Nabídku zdarma se prezentovat a prodávat své výrobky ze 32 neziskovek využila jen asi polovina. „Odmítají nám to proto, že ostatní stánky kolem jsou zavřené, nebo jich je otevřené opravdu jen minimum, a lidé do centra prostě nepřijdou,“ hodnotí mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Nižší zájem pozorují například u stánku organizace Práh Jižní Morava, která se věnuje lidem s psychickými nemocemi. „Bývali jsme na Zelném trhu, Moravském náměstí, tržby byly pěkné, třeba deset tisíc za den. V současné době toho bohužel nedosáhneme. Určitě to je pro nás problém, protože v dílně se stále vyrábí a potřebujeme peníze na materiál,“ přibližuje pracovnice chráněné dílny Zuzana Rosecká.

Podpořit dobročinné organizace tak musí letos lidé jinak. V záchranné stanici třeba pořádají vánoční sbírku. Díky jejich pomoci se tak zvířata brzy budou moct vrátit do volné přírody.

Prodejní výstavy v Třebíči

V Třebíči pak začaly prodejní vánoční výstavy. Své zboží v Malovaném domě a Předzámčí nabízejí trhovci, kteří měli od 10. prosince prodávat na zrušených adventních trzích. Oslovení prodejci možnost, kterou jim dalo městské kulturní středisko, vítají, pro některé to bude jediné místo, na kterém budou své výrobky a zboží před Vánoci nabízet. Prodejní výstavy se budou konat do 21. prosince, kdy měly skončit i adventní trhy.

„Jsou to prodejci dekoračního a vánočního zboží, kteří byli nasmlouvaní na adventní trhy na Martinském náměstí. Bylo plánováno asi dvacet stánků, z toho v polovině mělo být občerstvení, horké nápoje, bramboráky. To se samozřejmě nesmí prodávat, ale ti, co mají proutěné zboží, keramiku, kosmetiku a podobně, budou svoje zboží prodávat ve výstavních síních,“ řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Vděční za možnost prodeje jsou i trhovci. V Předzámčí začala vlastnoručně vyráběné háčkované vánoční ozdoby a ozdoby z korálků prodávat Alena Homolková z Třebíče. Adventních trhů se účastnila opakovaně. Své výrobky, které jako důchodkyně tvoří ve volném čase, byla zvyklá nabízet i pří vánoční výstavě v jaroměřickém zámku, která se letos neuskuteční.