Agris.cz - agrární portál

Minsk zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce

8. 12. 2021 | ČTK

Běloruská vláda se rozhodla zavést od 1. ledna embargo na dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Napsala to běloruská státní agentura BelTA s odvoláním na informaci poskytnutou dnes tiskovou službou vlády. Opatření se bude týkat i Česka. Mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová sdělila ČTK, že vývoz do Běloruska tvoří jen velmi malou část celkového českého exportu potravin.

Jde o odvetu za sankce, které minulý týden oznámily Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada, k nimž se přidaly i některé další země. Tento postih odůvodnily opakovaným porušováním lidských práv v Bělorusku a organizováním migrace do EU režimem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

"Vzhledem k pokračujícím pokusům Západu vyvíjet nezákonný sankční tlak na naši zemi přijalo Bělorusko odvetná opatření. V souladu s rozhodnutím vlády se od 1. ledna 2022 zavádí potravinářské embargo na široký seznam zboží vyrobeného v zemích, které provádějí diskriminační politiku a provádějí nepřátelské akce proti naší zemi," citovala BelTA z poskytnutého sdělení kabinetu.

Zákaz dovozu uvedeného zboží se týká kromě Evropské unie a jejích členských států, USA, Británie a Kanady také Albánie, Černé Hory, Islandu, Norska, Severní Makedonie a Švýcarska.

Podle tiskové služby za prvních deset měsíců letošního roku Bělorusko z dotčených zemí dovezlo potravinářské zboží v celkové hodnotě přes 530 milionů dolarů (kolem 12 miliard korun). "Bělorusko nepatří mezi země, do kterých vyvážíme zemědělské a potravinářské produkty ve větším množství," sdělila mluvčí Potravinářské komory ČR Kavanová. Vývoz potravin do Běloruska tvoří podle ní zhruba méně než desetinu procenta z celkového agrárního vývozu Česka podle posledních údajů za letošní rok. Dlouhodobý zájem ze strany Běloruska je o modrý mák, chmel a ječmen z Česka, doplnila.

O odvetných krocích chystaných Lukašenkovým režimem informovalo běloruské ministerstvo zahraničí už v pondělí. Zmínilo přitom sankce vůči aerolinkám, rozšíření seznamu osob se zákazem vstupu do Běloruska a omezení dovozu blíže neurčeného zboží.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:51