Agris.cz - agrární portál

Prodavači kaprů mají už jenom pár dní na nahlášení se veterinářům

7. 12. 2021 | ČTK

Prodejci kaprů se musí sedm dní před zahájením prodejů hlásit veterinářům. Dnes to ČTK připomněl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. K nahlášení slouží on-line formulář. Loni zjistili chybu u dvou procent obchodníků, meziročně tak šlo o zlepšení o polovinu. Před rokem přes 830 prodejních míst, nahlášených jich bylo 2600. Za porušení nahlašovací povinnosti hrozí ze zákona pokuta až do milionu korun, většinou se trestá řádově v tisícikorunách, u více prohřešků pak v řádu desítek tisíc Kč.

"Ačkoliv se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců," doplnil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Loni právě jedním z nejčastějších prohřešků u prodejců bylo nenahlášení se veterinářům.

Loni veterináři zjistili vážné porušení zákona při usmrcování kaprů v Moravskoslezském kraji. "Ryby nebyly bezprostředně po vytažení z kádě s vodou omráčeny a vykrveny, byly zhruba 15 minut uloženy v přepravkách a až potom došlo k jejich usmrcení," popsal. Veterináři tehdy předali podnět obci s rozšířenou působností, protože byl porušen zákon na ochranu zvířat proti týrání. Každoročně se také kvůli týrání zvířat konají ve větších městech demonstrace, kterými chtějí aktivisté upozornit na kruté zacházení se zvířaty.

"Pracovní deska, na níž probíhá usmrcování, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace," doplnil povinnosti prodejců Vorlíček.

Rybáři loni v Česku vylovili 20.401 tun ryb, což bylo meziročně o necelá tři procenta méně. Z toho největší množství, 17.370 tun ryb, tvořili kapři. Uvedlo to již dříve Rybářské sdružení ČR na svém webu. O více než tisíc tun na 9200 tun klesl vývoz živých ryb do zahraničí, o 900 tun na 7600 tun pak klesl prodej živých ryb v ČR.

Podle údajů Českého statistického úřadu spotřeba ryb loni v ČR klesla o 4,3 procenta na 5,7 kilogramu. Předloni dosáhla šesti kilogramů, což bylo nejvíce za poslední desetiletí. Hlavní nákupy ryb jsou před Vánoci.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 03:22