Agris.cz - agrární portál

Malochov slepic a kachen v Ždírci u Plzně zasažený ptačí chřipkou je zlikvidován

3. 12. 2021 | ČTK

Malochov slepic ve Ždírci u Plzně, v němž se v pondělí objevila ptačí chřipka, veterináři ve středu zlikvidovali. Šlo o 117 slepic a kachen. Veterináři spolu s krajem a obecními úřady dnes vyhlásili pásma ochrany a dozoru do vzdálenosti deseti kilometrů, které budou platit 30 dnů. Vše je zlikvidováno, byla tam provedeno čištění a dezinfekce, řekl dnes ČTK ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární stanice v Plzni (KVS) Richarda Bílý.

"Chovatelka nahlásila úhyn pěti kachen a 12 nosnic. Drůbež před úhynem vykazovala příznaky typické pro ptačí chřipku, podobné příznaky byly i u části žijících ptáků," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Podobně jako na dalších místech ČR šlo o subtyp H5N1, který může být nebezpečný i pro člověka. Patogenitu viru dořešily laboratoře ve středu, a dnes mohla být vydána mimořádná veterinární opatření. Podle Bílého jde z 99 procent o přenos od volně žijících ptáků podél řeky Úslavy. "V okolí ohniska do deseti kilometrů není naštěstí žádný velkochov," uvedl.

Po provedení dezinfekce se nyní provádí očista a vše co lze, se spálí. "Bylo by lepší, aby si najali dezinfekční firmu, která to udělá pořádně a my jim to pak v rámci náhrad zaplatíme," řekl Bílý. Pokud chovatelka splní všechna nařízená opatření, může podle zákona o veterinární péči do šesti týdnů požádat ministerstvo zemědělství, které jí uhradí utracené kusy, likvidaci i dezinfekci.

Do 12. prosince se bude sčítat drůbež v ochranném pásmu. Podle počtu chovů a druhů pak budou veterináři drůbež preventivně vyšetřovat. Půjde o několik stovek ptáků.

Od minulého úterý platí po celé ČR kvůli nákaze zákaz chovu drůbeže včetně domácích pod širým nebem. Musí se umisťovat do budov, aby neměla styk s volně žijícími ptáky, od nichž hrozí zavlečení choroby; výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi. Tam, kde to nejde, tak se musí zajistit krmení a napájení uvnitř, aby k potravě nelétaly kachny, hrdličky, vrabci a další. Například ve Ždírci pouštěli přes 100 slepic ven, protože je nemohli mít v malém kurníku zavřené po celý den. Vysoce patogenní subtyp chřipky H5N1, který převládá v celé Evropě, je podle veterinářů virulentnější.

V Evropě ohnisek ptačí chřipky přibývá. V ČR letos veterináři utratili už asi čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla například chovy kachen firmy Perena. Choroba byla ve středu potvrzená také u osmi volavek u Heřmanického rybníka na Českolipsku. Tam ale nejde o nemoc v chovu, a ochranná pásma se nevymezují. V Plzeňském kraji byla letos od února do dubna tři ohniska ptačí chřipky, všechny v malochovech.

vap jw

  


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:18